Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet wil meer gelijke rechten voor homo’s

Het kabinet gaat de komende periode inzetten op meer gelijke rechten voor onder anderen homoseksuelen, lesbiennes en transgenders. Naast gelijke rechten gaat minister Marja van Bijsterveldt (Emancipatie) ook toezien op de veiligheid en weerbaarheid van homoseksuelen.
Kabinet wil meer gelijke rechten voor homo’s

‘Mensen in onze samenleving moeten gewoon zichzelf kunnen zijn’, lichtte Van Bijsterveldt toe. ‘Homo’s moeten gewoon hand in hand over straat kunnen. Daarbij moet het ook normaal zijn om uit de kast te komen. Ook op het werk, op school, op de sportclub of in de zorg.’ Ook zal het kabinet er bij andere landen van de Europese Unie op aandringen geregistreerde partnerschappen en huwelijken tussen personen van gelijk geslacht te erkennen.

Hogere straf
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) maakte bekend dat de strafeis bij gewelddaden waar discriminatie aan ten grondslag ligt, omhoog gaat. Vanaf 1 juni zal het Openbaar Ministerie (OM) voor dit soort delicten een dubbel zo hoge straf eisen als nu het geval is. Met de maatregel wil het kabinet aangeven dat het discriminatie, op welke grond dan ook, onacceptabel vindt.

Roze gezinnen
Het kabinet zet daarnaast in op meer gelijkheid, onder meer door kinderen uit zogenoemde ‘roze gezinnen’ eenzelfde juridische positie te geven als kinderen in heteroseksuele relaties. De regering heeft hierover een wetsvoorstel voor advies voorgelegd bij de Raad van State.

Educatie
Homobelangenorganisatie COC is blij met alle toezeggingen van het kabinet. Maar de organisatie is minder tevreden met het gebrek aan voornemens om een Kamermotie over seksuele voorlichting op scholen uit te voeren. De Tweede Kamer nam in december 2009 een motie van D66 aan die opriep tot verplichte voorlichting over seksuele diversiteit op scholen. Maar het kabinet heeft daar tot op heden nog geen uitvoering aan gegeven.

Voorlichting
Daarom lanceerde het COC vrijdagavond een petitie op internet om het kabinet dringend aan te sporen de motie toch uit te voeren. Als het aan voorzitter Vera Bergkamp ligt, wordt de voorlichting nog dit jaar verplicht ingevoerd op scholen. Volgens haar is het uitschelden en pesten van homoseksuele jongeren schering en inslag op scholen. Bergkamp kreeg vrijdagavond bijval van GroenLinks en de VVD.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Ilvy Njiokiktjien

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.