Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kabinet moet minister van Integratie houden’

Ook in het nieuwe kabinet moet een minister komen die gaat over integratie. Die moet het beleid gericht op minderheden, dat in de praktijk onder verscheidene ministeries valt, coördineren. Anders dreigt dat beleid onvoldoende aandacht te krijgen en slechts weinig effect te hebben.
‘Kabinet moet minister van Integratie houden’

Daar pleit het Landelijk Overleg Minderheden (LOM) voor in het woensdag gepubliceerde boekje Meedoen en Meetellen. Daarin staat een aantal aanbevelingen aan de politiek over hoe het integratiebeleid er de komende jaren uit moet zien. Bij het LOM zijn acht organisaties van minderheden aangesloten, waaronder het Inspraakorgaan Turken in Nederland, het Surinaams Inspraak Orgaan en het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders.

Onderwijs
Om de deelname van etnische minderheden aan de samenleving te verbeteren, zou de regering het onderwijs moeten verbeteren, vindt het LOM. Op zwakke scholen zouden niet meer dan achttien leerlingen in een klas mogen zitten. Deze onderwijsinstellingen zouden bovendien de beste docenten moeten aanstellen en hen een hoger salaris dan gemiddeld moeten geven.

Discriminatie
Het overlegorgaan pleit er verder voor dat de regering afspraken maakt met bedrijven over het tegengaan van discriminatie van allochtone Nederlanders. Tegelijkertijd zou het kabinet migrantenorganisaties moeten ondersteunen die ongelijke behandeling van vrouwen, homo’s of joden bestrijden.

Accepteren
Het LOM stelt dat minderheden hun uiterste best moeten doen om mee te doen aan de Nederlandse samenleving. Dat betekent ook dat zij de democratische rechtsstaat moeten onderschrijven. Tegelijkertijd moeten autochtone Nederlanders accepteren dat migranten deel uitmaken van de maatschappij en erkennen dat ook zij recht hebben op bijvoorbeeld de vrijheid van godsdienst.

Boekje
De minderhedenorganisatie overhandigde de voorstellen donderdag aan Tweede Kamerleden van de PvdA, SP en GroenLinks. Zij reageerden er vrij positief op. De woordvoerders van de andere politieke partijen lieten het afweten bij de presentatie van het boekje.

Invloed
LOM-voorzitter Aydin Akkaya riep politici woensdag op om op te letten bij wat ze zeggen over minderheden. Volgens hem zijn hun uitspraken van grote invloed op de mening van ‘gewone’ mensen. ‘De woorden komen heel gemakkelijk uit je mond, maar waar gaat het heen? Dat sijpelt door naar de samenleving. Elk woord wat je uit, telt. Mensen nemen het serieus.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP/Foto: ANP/Ilvy Njiokiktjien

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.