Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet komt met wet voor Het Dorp

De gemeente Arnhem maakt zich grote zorgen over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Die schrijft namelijk voor dat rolstoelen voor bewoners van instellingen voortaan door gemeenten moeten worden vergoed. Dat kan duur worden als een voorziening als Het Dorp, met honderden gehandicapten, binnen de gemeentegrenzen valt. De Tweede Kamer wil hiervoor een speciale regeling.

Gemeenten met grootschalige woonvoorzieningen voor gehandicapten, zoals Het Dorp, vrezen voor hoge kosten door de invoering van de WMO per 1 januari 2007. Die wet bepaalt dat de gemeenten voortaan opdraaien voor de financiering van rolstoelen van bewoners van AWBZ-instellingen. Dat zou Arnhem al op een extra kostenpost van 1,3 miljoen euro komen te staan voor de 230 inwoners van Het Dorp.
Ook de verdeelsteutel voor de Wmo-budgetten baart de gemeente zorgen. De aanwezigheid van een grote woonvoorziening voor gehandicapten speelt namelijk geen rol in de verdeling van het geld over de gemeenten. Arnhem zag dit probleem al lang aankomen en trok dikwijls aan de bel, maar tot voor kort zonder resultaat.

De gemeente heeft voor deze financiële claim nu steun gekregen van de Tweede Kamer. Met een ruime kamermeerderheid is een motie van SP’er Agnes Kant aangenomen. De motie roept de regering op specifiek voor Arnhem een oplossing te bedenken. Staatssecretaris Ross-Van Dorp heeft al toegezegd te overleggen met Arnhem en andere gemeenten, zoals Hattem, die met een vergelijkbaar financieel probleem kampen.

De kamermotie vergroot de druk op Ross. Zij heeft aangeboden te bekijken of de verdeelsystematiek (landelijke verdeling van gelden) een oplossing biedt. De staatssecretaris kijkt nu met name naar het Besluit Bijdrage AWBZ-gemeenten (Bbag). Circa 320 gemeenten ontvangen hierdoor een jaarlijkse bijdrage ter bekostiging van de vervoersvoorzieningen die zij op grond van de Wet Voorzieningen Gehandicapten aan AWBZ-cliënten verstrekken. Deze bijdrage, gebaseerd op de instellingscapaciteit is een lumpsum bedrag waarover gemeenten geen verantwoording hoeven af te leggen.

Ross wil nu de Bbag-regeling bij de inwerkingtreding van de Wmo overhevelen naar het Gemeentefonds. Daarnaast heeft het kabinet besloten het geld voor de Bbag-regeling niet over alle gemeenten te verdelen, maar de regeling te vertalen in de verdeelsleutel van de Wmo-middelen die naar het Gemeentefonds overgeheveld worden. Daarbij wordt wel gekeken naar het aantal bedden in AWBZ-instellingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.