Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kabinet blind voor gevolgen bezuinigingen’

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit forse kritiek op de bezuinigingsplannen van het kabinet-Rutte. Het kabinet kijkt alleen maar naar de financieel-economische aspecten en ziet de sociale gevolgen over het hoofd. Dat zei SCP-onderzoeker Rob Bijl in een toelichting op het rapport de Sociale Staat van Nederland dat woensdag naar buiten kwam.
'Kabinet blind voor gevolgen bezuinigingen'

Nederland staat economisch en sociaal op een omslagpunt, blijkt uit het rapport. Tot nu toe heeft ons land de crisis goed doorstaan, maar voor de komende jaren zijn de vooruitzichten somber. De aangekondigde bezuinigingen zullen vrijwel iedereen raken, aldus Bijl.

Psychiatrisch patienten
Als voorbeeld noemt de onderzoeker de verhoging van de eigen bijdrage in de zorg. De kans is groot dat psychiatrische patiënten deze niet kunnen betalen en op straat belanden, terwijl de afgelopen jaren zwervers juist veelal uit het straatbeeld zijn verdwenen. ‘Uiteindelijk is de samenleving duurder uit. We betalen de rekening dubbel.’

Kinderopvang
Ook de maatregel om te snijden in de toeslag voor de kinderopvang vindt het SCP kortzichtig. Op de korte termijn levert dit de staatskas geld op. Maar uiteindelijk leidt dit ertoe dat meer vrouwen besluiten om minder of zelfs helemaal niet meer te werken. ‘Hun bijdrage aan de economie loop je hierdoor mis. De maatregel is niet goed doordacht’, aldus Bijl.

Somber

Een meerderheid van de bevolking is somber gesteld over waar het met Nederland naar toe gaat. Ruim 60 procent ziet donkere wolken boven de samenleving, ook al is de overgrote meerderheid van de mensen nu nog positief gestemd over de eigen portemonnee. Het SCP benadrukt dat een omslag niet betekent dat Nederland afglijdt naar derdewereldtoestanden. ‘Het wordt minder leuk en minder prettig in ons land’, aldus Bijl. Vooral de lagere inkomens, die de afgelopen jaren juist een inhaalslag maakten, gaan dit merken.

Balans

Het SCP maakt iedere 2 jaar met De Sociale Staat de balans op van de samenleving. Aan de hand van kerncijfers worden ontwikkelingen geanalyseerd op de terreinen als onderwijs, arbeid, gezondheid en veiligheid. Verder wordt aandacht besteed aan onder meer de publieke opinie en het politieke klimaat.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.