Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongeren in jeugdzorg blowen en drinken meer

Jongeren in de jeugdzorg en kinderen die speciaal onderwijs volgen, leven veel ongezonder dan leeftijdsgenoten die regulier onderwijs genieten. Zo blowen en roken ze meer, drinken ze veel meer alcohol en dat doen ze ook nog eens op jongere leeftijd.
Jongeren in jeugdzorg blowen en drinken meer

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Trimbos-instituut en de Universiteit Utrecht in opdracht van de organisatie voor onderzoek en innovatie in de zorg ZonMw.

Roken

Ongeveer 3000 jongeren tussen de 12 en 18 jaar zijn de afgelopen drie jaar ondervraagd over hun alcohol-, tabak- en drugsgebruik. Uit de resultaten bleek dat een derde van de 12- en 13-jarigen in de jeugdzorg al eens geblowd heeft. Van de jongeren in het reguliere onderwijs is dat 4 procent. Ook rookt een kwart dagelijks sigaretten, tegenover ongeveer 1 procent van de 12- en 13-jarigen die regulier onderwijs volgen.

Vraag
Over het gebruik van alcohol, tabak en drugs van jongeren in de jeugdzorg en in het speciaal onderwijs in Nederland is nog niet veel bekend. In vervolgonderzoeken wordt specifieker gekeken naar de vraag hoe jongeren aan de middelen komen. ‘Drank en tabak mogen niet aan jongeren verkocht worden. Het is een interessante vraag hoe ze eraan komen’, aldus een woordvoerster van het Trimbosinstituut.

In Nederland drinken jongeren al op jonge leeftijd alcohol in vergelijking met andere Europese landen. Ook wordt hier bovengemiddeld veel gedronken door de jeugd.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.