Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jolande Sap (GroenLinks): ‘Zorgverlof moet vergrijzing en bezuinigingen opvangen’

Belastingvoordeel voor een brede groep mantelzorgers moet voorkomen dat de zorg voor een ziek kind, ouder, vriend of vriendin tot geldgebrek leidt. Kamerleden Jolande Sap en Ineke van Gent (GroenLinks) bieden staatssecretaris Bussemaker daarom een initiatiefwetsvoorstel aan om het recht op zorgverlof uit te breiden en gedeeltelijk te compenseren.
Jolande Sap (GroenLinks): 'Zorgverlof moet vergrijzing en bezuinigingen opvangen'

Door Alexandra Sweers – ‘Wij pleiten al heel lang voor deze vorm van verlof, zodat de mantelzorger werk en zorg beter kan combineren. Nu gaat dat voor veel zorgers te moeizaam, terwijl we met het oog op de vergrijzing straks aangewezen zijn op deze mensen’, zegt Jolande Sap. Zo’n 750.000 mensen combineren in Nederland de zorg voor hun naaste met een betaalde baan. Dat is te zwaar, vindt GroenLinks, en pleit daarom voor een ruimer en betaald zorgverlof. Eén op de vijf mantelzorgers heeft geen of minder betaald werk vanwege de zorg voor hun naaste. (Foto: Jolande Sap, GroenLinks)

Ongelijkheid
Met een uitbreiding en compensatie wordt het verlof ook toegankelijk voor mensen met een laag inkomen, mannen en mensen die voor een zieke vriend of vriendin zorgen. Nu kunnen alleen mensen die zorg dragen voor hun zieke partner, kind, ouder, broer of zus aanspraak maken op langdurig verlof. Met het wetsvoorstel komt er een eind aan de ongelijkheid richting alleenstaanden die vaker op hun vriendenkring zijn aangewezen, aldus GroenLinks.

Begeleiding
Niet alleen de vergrijzing maakt ons afhankelijker van mantelzorg, ook de aangekondigde ingrepen in de AWBZ-begeleiding door Bussemaker zorgen voor meer vraag naar mantelzorg. Jolande Sap: ‘Het schrappen van de individuele begeleiding voor mensen met een lichte beperking zal de druk op de mantelzorger alleen maar doen toenemen.’

Oppositie
De SP, de PVV en GroenLinks hebben als oppositie te weinig mogelijkheden de bezuinigingen op de AWBZ tegen te houden, constateert Sap. ‘Bussemaker verwacht dat deze kwetsbare mensen zelf hun zorg gaan regelen. Waar ze dat vandaan haalt, begrijp ik niet. Wij verwachten dat een groot aantal tussen wal en schip raakt, wat uiteindelijk tot nog grotere problemen leidt.’

Misbruik
‘Bussemaker wekt de suggestie dat er oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van de AWBZ-regeling. Dat is niet het geval, want er komt een zeer stevige indicatiestelling bij kijken,’ zegt Sap. Van de Buitengewone Uitgavenregeling wordt wel misbruik gemaakt, stelt het kamerlid. ‘Daarom kan ik me goed voorstellen dat een aantal voorzieningen beter bij de gemeente wordt ondergebracht.’

Leunen
De bezuinigingen op de ondersteunende begeleiding die de staatssecretaris nu doorzet, zullen relatief veel jongeren en ouderen treffen, zegt Sap. De grote knelpunten verwacht ze bij de gemeenten omdat zij de begeleiding nog niet kunnen aanbieden. ‘Gemeenten verstrekken veelal collectieve hulp, terwijl de AWBZ individueel gericht is. Ouderen met beginnende dementie bijvoorbeeld. Zij verliezen hulp waardoor ze meer op hun partner leunen. Die partner kan het niet meer aan, waardoor ze eerder in een verpleeghuis belanden.’Mantelzorgers moeten daarom meer ondersteuning krijgen, legt Sap uit. Ze verwacht dat ze steun krijgt van Bussemaker. De staatssecretaris was zelf, als PvdA-kamerlid, voorstander van de uitbreiding van het zorgverlof.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.