Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Jeugdzorg produceert meer probleemkinderen dan nodig’

Alle jeugdzorg moet naar de gemeenten, maar hoe? Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de VNG en kennisinstituut Nicis gaven drie kenners alvast wat adviezen.
'Jeugdzorg produceert meer probleemkinderen dan nodig'

De sprekers vinden het overhevelen van de taken een goede zaak, zo meldt Gemeente.nu. Eén financiering voor één bestuurslaag is een mooie stap voorwaarts, zei bestuursvoorzitter Erik Gerritsen van Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam. ‘Het systeem van de jeugdzorg is ziek’, stelde Gerritsen. ‘Wij produceren meer probleemkinderen dan nodig is.’

ADHD
Pedagoog Micha de Winter is het daarmee eens. ‘We zien een enorme stijging van de vraag naar jeugdzorg. Tegelijkertijd zien we de enorme overdiagnose van ADHD en het syndroom van Asperger, bijvoorbeeld. Wat dit betreft zijn de contacten tussen de ouders en scholen cruciaal. Als een leerkracht een kind nogal druk vindt en daar niet goed mee overweg kan, krijgt het kind al snel het stempel ADHD en kalmeringsmiddelen. Zo construeren wij een deel van het probleem.’

Meldpunt
Ook buiten, op straat, laten gemeenten volgens De Winter goede kansen liggen. ‘Voor jeugdoverlast stellen we vaak een meldpunt in. Zo organiseren wij dat er geen interactie meer kan zijn tussen de buurtbewoners en de jongeren in die wijk.’ De professor heeft jarenlang naar discussies over de jeugdzorg geluisterd. ‘Wat ik altijd mis, is een stevig inhoudelijk concept dat eronder ligt. Het kind centraal is dan niet genoeg. Wat willen we met de jeugdzorg? Die vraag moeten we allereerst beantwoorden.’

Opdrachtgevers
Bestuursvoorzitter Gerritsen is het grotendeels eens met De Winter. Zijn aanbevelingen gaan echter vooral over de organisatorische kant van het verhaal. ‘Verdiep je in de zorg’, is het eerste advies. ‘Maak niet dezelfde fouten als bij de invoering van de Wmo.’ Het is een complexe taak. Gemeenten moeten deskundige opdrachtgevers worden.

Eigen hand
De bestuurder wees ook naar het ministerie van Justitie, die volgens Gerritsen de gedwongen jeugdzorg in eigen hand wil houden. Dat moet niet gebeuren, omdat het moet gaan om het oplossen van problemen vanuit de gemeenschap en dat zo dichtbij mogelijk. De strafrechtelijke route is geen panacee, meldt Gerritsen.

Centrum voor Jeugd en Gezin
Maak onderscheid tussen ouders die niet willen en ouders die niet kunnen. In de centra voor jeugd en gezin moet de drempel voor welwillende ouders met vragen laag zijn. Onwelwillende ouders helpen hier niet aan mee, vindt Gerritsen. Verder moeten gemeenten investering in de sociale omgeving van kinderen en kiezen voor ‘een gezin, een plan en een gezinsmanager”.

Overdracht
Houd op met het denken in de eerste, tweede of derde lijn, is de boodschap van Erik Dannenberg. De wethouder van onder meer de zorg in Zwolle ziet dat overdrachten tijd en vertrouwen kosten. Blijf als hulpverlener dus bij het kind, roep als dat nodig is de hulp van anderen erbij.

Welzijn
Een ander advies is te stoppen met de vele indicatiesystemen. ‘Kijk naar het kind’, adviseert Dannenberg. ‘Niet naar de diagnose.’ Verder moeten kleine gemeenten de zorg vanuit hun rol als opdrachtgever niet weer bij de provincie neerleggen. Dit omdat gemeenten juist de verbindingen kan leggen met welzijn en sport, bijvoorbeeld.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: Foto: ANP/Koen Suyk

2 REACTIES

  1. produceert jeugdzorg probleemkinderen? het lijkt me toch dat een kind pas bij jeugdzorg wordt aangemeldt als het een probleem heeft (en niet een probleem is). En verder het medicijn voor ADHD is mn ritalin en geen kalmeringsmiddelen. En verder, een `enorme overdiagnose van ADHD en syndroom v asperger` , volgens de minister ieder geval niet. Oftewel, bah wat een irritant slecht artikel. Of is het artikel provocatief bedoeld.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.