Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeugdzorg Brabant schendt privacy personeel

Ongeveer 900 medewerkers van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant hebben verplicht een psychologische test moeten maken. En dat is in strijd met de wet op de privacy, zegt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).
Jeugdzorg Brabant schendt privacy personeel

Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant wilde met behulp van de testresultaten een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) opzetten samen met de medewerkers. Volgens het CBP is een psychologische test niet nodig voor een goede bedrijfsvoering. Met vakgerichte opleidingen en cursussen is het ook mogelijk de professionaliteit van de medewerkers te vergroten, aldus het College.

Gevoelig

De testresultaten zijn gevoelig van aard, want ze zeggen iets over de psychische gesteldheid, vaardigheden en beperkingen van de medewerkers. Die kennis kan volgens het CBP zwaarwegende gevolgen hebben voor de opstelling van de werkgever ten opzichte van de werknemer. Volgens Jeugdzorg Brabant worden de testresultaten bewaard in een gesloten envelop in het personeelsdossier en zijn alleen de functie-gerelateerde competenties in te zien door de leidinggevende en de medewerker.

Ontslag

De test is bovendien niet rechtsgeldig, omdat er geen sprake is van vrijelijk gegeven toestemming van de werknemers, aldus het College. Werknemers die weigeren mee te werken riskeren namelijk ontslag op staande voet.

Bron: CBP/ANP-Photo/Koen van Weel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.