Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘IQ-maatregel voor gehandicapten is niet uitvoerbaar’

De IQ-maatregel waarmee het kabinet de toegang tot AWBZ-zorg voor mensen met een verstandelijke handicap wil beperken, is niet uitvoerbaar. Dat stelt het College voor zorgverzekeringen (CVZ). De huidige IQ-grens voor AWBZ-zorg ligt op 85. Met de nieuwe maatregel uit het Regeerakkoord zou deze verlaagd worden naar 70.
‘IQ-maatregel voor gehandicapten is niet uitvoerbaar’

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten heeft het CVZ gevraagd te onderzoeken wat de gevolgen van deze nieuwe maatregel zijn en of deze uitvoerbaar is. Het CVZ concludeert: ‘Een IQ-grens van 70 is niet hanteerbaar.’ Deze en de andere maatregelen die voor mensen met een verstandelijke beperking in het Regeerakkoord staan, zouden volgens het onderzoek ernstige maatschappelijke gevolgen met zich meebrengen.

Betrouwbaar
Ten eerste zou de betrouwbaarheid van IQ-testen te beperkt zijn, zo blijkt uit het onderzoeksrapport. Daarnaast zegt ‘de beoordeling van het intellectuele vermogen weinig tot niets over de ernst van de problemen en de ondersteuningsbehoefte’. ‘Veel bepalender is of er sprake is van chronische beperkingen in de sociale redzaamheid, leerproblemen en/of gedragsproblemen en wat de ernst daarvan is’, aldus het CVZ. 

Indicatie
Het doorvoeren van de IQ-maatregel zou voor het CIZ een toename van de indicatiewerklast betekenen, zo valt verder te lezen in het rapport. Het CIZ zal de verzekerden moeten herindiceren en vastleggen of er sprake is van een IQ boven de 70.

Beter onderzoek
Het College adviseert de staatssecretaris om beter te onderzoeken waar de ongewenste groei van de AWBZ-zorg aan te wijten is. Ook zou de staatssecretaris de maatschappelijke effecten van alle maatregelen voor deze doelgroep verder moeten onderzoeken.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: CVZ/Foto: ANP/Ed Oudenaarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.