Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Investeerders azen op kinderopvang

De kinderopvang in Nederland dreigt een gemakkelijke prooi te worden voor veelal Angelsaksische investeerders die uit zijn op snelle winst. Dat vrezen brancheorganisatie MOgroep kinderopvang en de belangenvereniging van ouders, Boink.
Investeerders azen op kinderopvang

Om te garanderen dat de kwaliteit verbetert en het aanbod van plaatsen blijft toenemen, wil de MOgroep dat kinderopvangbedrijven hun winst in de branche investeren. Dat melden zij in de Volkskrant.

Overname
Aanleiding voor de onrust is de mogelijke overname van Catalpa, de eigenaar van onder meer kinderdagverblijven als Uk en Combiwel. Dit concern, met een marktaandeel van zo’n 5 procent, komt mogelijk in handen van een nieuwe private-equity-investeerder. Catalpa telt 250 vestigingen, heeft 2.300 medewerkers in dienst en biedt opvang aan 18 duizend kinderen.

Naschoolse opvang
Zo’n 800 duizend kinderen maken inmiddels gebruik van een vorm van opvang. De verwachting is dat de vraag naar kinderopvang komende jaren verder groeit. Vooral het aantal kinderen dat gebruik maakt van naschoolse opvang zal naar verwachting toenemen.

Investeerders
Volgens de MOgroep en Boink zijn er steeds meer Angelsaksische investeerders die de kinderopvang als een goede investering beschouwen. ‘Grote investeerders uit Londen melden zich bij mij met de vraag hoe solide het overheidsbeleid met de betrekking tot kinderopvang is’, zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van Boink.

Belangstelling
Ook de MOgroep kinderopvang krijgt steeds meer telefoontjes van investeerders. Waarom de sector opeens in de belangstelling staat, kan voorzitter Ina Brouwer niet verklaren. ‘Maar om te voorkomen dat deze investeerders snel geld kunnen verdienen, wil de organisatie een branchecode introduceren. De bedoeling is dat alle leden zich hieraan houden en dat een belangrijk deel van het rendement terugvloeit in de onderneming.’

Overheidsgeld
‘Kinderopvang wordt voor 80 procent gefinancierd met overheidsgeld. Natuurlijk mag er een redelijk rendement tegenover staan als je het als ondernemer goed doet. Het moet echter niet om de winst draaien, maar om de kinderen’, aldus Brouwer.
Boink vindt dit veel te beperkt. ‘Dit kun je niet afdwingen met een code’, zegt Jellesma (Boink). ‘De overheid moet een stevige toezichthouder optuigen, die controleert op prijs en kwaliteit.’ Louis Tavecchio, hoogleraar pedagogiek van de Universiteit van Amsterdam, vindt dat kinderopvang moet worden behandeld als een basisvoorziening. ‘Je levert de scholen toch ook niet uit aan de vrije markt.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: de Volkskrant/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.