Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Investeer in sociale basis om verwarde personen echt te helpen

We zijn nog niet ver genoeg in het realiseren van een sluitende aanpak rondom verwarde personen. Dat blijkt uit een peiling van Sociaal Werk Nederland. Er zijn goede voorbeelden en het lukt aardig om de zorg, het sociaal domein en het veiligheidsdomein met elkaar te verbinden. ‘Nu moet er nog een verschuiving in de financiering komen naar meer preventie. Anders blijf je dweilen met de kraan open.’
foto iStock

Eind 2015 werd het Aanjaagteam Verwarde Personen in het leven geroepen. Dat team presenteerde een jaar later een eindrapport vol aanbevelingen, een methodiek en een procesaanpak om te zorgen dat verwarde mensen zo snel en goed mogelijk geholpen worden. Het Schakelteam Mensen met Verward Gedrag kreeg de opdracht om de implementatie van dit plan te verzorgen. Eind september 2018 wordt het Schakelteam opgeheven. Nienke Kuyvenhoven, adjunct-directeur van Sociaal Werk Nederland: ‘Wij wilden weten hoe het

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

2 REACTIES

  1. Als begeleider thuis voor mensen met een GGZ problematiek is zorgmijders inmiddels een soort specialisme van me geworden.
    En om zorgmijders weer binnenboord te krijgen zijn twee zaken cruciaal: geduld en tijd. En dan van allebei een flinke bult.
    Omdat ik werk vanuit ervaringsdeskundigheid heb ik wat sneller het vertrouwen gewonnen. Maar de investering in geduld en tijd blijft groot te noemen.
    Veel gemeenten hebben moeite dit werk goed te financieren. Want liever houdt men de zorgverlening verzorgt men liever vanuit bestaande structuren en instellingen waar contracten mee gesloten zijn. Wat men dan over het hoofd ziet is de besparing aan kosten bij de GGZ en spoedinzet van allerlei diensten. Ik hoop dat er voor ervaringswerkers, nu eindelijk eens een plekje wordt ingeruimd in het zorgaanbod en plek in de verschillende WMO coöperaties voor kleine zorgverleners. Want tot nu toe heb ik al tonnen zorgkosten bespaart door gewoon te doen waar ik goed in ben.

  2. Lees alle reacties
  3. Grotendeels mee eens, behalve het weer ‘gaan schuiven met budgetten’ als oplossing. Dan namelijk beschouw je het geheel weer vanuit de schotten, 1e,2e lijn, een hardnekkig fenomeen. Het samenbrengen van thema’s en partijen leidt ‘vanzelf’ in de laatste fase tot afspraken over budgetten. Daarvoor echter zijn er nog mogelijkheden genoeg om efficiënter te werken, andere zaken af te stoten maar met name: integraler te werken. Daar is tot heden nog relatief weinig in gebeurd (behalve praten).. Talloze thema’s rond complexe cliënten worden nog steeds apart aangevlogen en gefinancierd, een dure oplossing”, versplinterd en weinig rendement opleverend. Het vraagt doorzettingsmacht en lef om dat nu eens een halt toe te roepen en te gaan handelen met gebundelde expertise (los van domeinen) met eisen aan financiers (gemeente, zorgverzekeraars, e.d.) om dat per direct te regelen. Zet daar de focus op!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.