Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Instroomhuis: centrale intake van daklozen in Amsterdam

Daklozen in Amsterdam kunnen voortaan terecht bij een centraal punt voor zorg en onderdak. Het zogeheten Instroomhuis is uniek in Nederland. Het is een plek waar alle betrokken instanties samenwerken, maakte de gemeente bekend.
Instroomhuis: centrale intake van daklozen in Amsterdam

Wethouder Marijke Vos (zorg) opende het pand dinsdagmiddag. In het Instroomhuis zitten de Dienst Werk en Inkomen (DWI), het Leger des Heils, de GGD en HVO-Querido voor maatschappelijke opvang. Zij werken van daaruit weer samen met andere instanties voor maatschappelijke opvang en geestelijke gezondheidszorg.

Cruciaal
De gemeente noemt de komst van het Instroomhuis de cruciale factor in de uitvoering van het Amsterdamse dak- en thuislozenbeleid. Volgens Vos leidt het tot effectievere samenwerking tussen alle partijen, een centraal aanmeldpunt en een centrale plek van waaruit daklozen structurele hulp en een dak boven hun hoofd krijgen. ‘Dat betekent een einde aan de dakloosheid en uiteindelijk minder overlast in de Amsterdamse straten’, aldus de wethouder.

Veertig bedden
Het Instroomhuis heeft veertig bedden, waar daklozen die nog geen persoonlijk hulpplan hebben vanaf februari terechtkunnen. Zij verblijven daar maximaal zes weken en stellen onder regie van de GGD een eigen aanpak samen. Na die periode komt de dakloze terecht in een woonvorm die bij hem past en kan hij een beroep doen op de benodigde hulpverlening. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.