Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie: ‘Gesloten jeugdinstelling gaat matig om met vermissing’

De maatregelen die gesloten jeugdzorginstellingen nemen nadat er een kind vermist is geraakt, vindt de Inspectie jeugdzorg ‘matig’. Vooral het consequent registreren van vermissingen moet beter. Zo blijkt uit onderzoek van de Inspectie.
Inspectie: ‘Gesloten jeugdinstelling gaat matig om met vermissing’

Bij een vermissing gaat het om jongeren die niet (op tijd) terugkeren van verlof of om jongeren die weglopen van de instelling of van school. Instellingen moeten het melden bij de Inspectie wanneer het kind niet binnen 24 uur is teruggekeerd en niet bekend is of hij/zij op een veilig adres is, wanneer het kind betrokken is geraakt bij een misdrijf en als het gaat om een kind van jonger dan 12 jaar.

Terugkomst
Op verzoek van minister Rouvoet deed de Inspectie jeugdzorg onderzoek onder alle vijftien instellingen voor gesloten jeugdzorg. De Inspectie keek naar hoe instellingen reageren op een vermissing en welke maatregelen zij nemen wanneer een kind weer terecht is. Vooral het laten terugkeren van een jongere en zijn/haar behandeling na terugkomst zijn belangrijk. Volgens de Inspectie loopt het kind het meeste risico wanneer dit niet op orde is.

Zoekactie
Uit het onderzoek blijkt dat alle instellingen voldoende actie ondernemen als ze merken dat een kind vermist is. Ze proberen via sms, telefoon of het internet in contact te komen met het kind. Vervolgens lichten ze de ouders, het netwerk en de politie in en beginnen ze een zoekactie. Wat volgens de Inspectie niet goed gebeurt, is het registreren van de vermissing. Dat gebeurt niet eenduidig, waardoor het moeilijk is terug te vinden welke afspraken er zijn gemaakt met de ouders, het kind of de gezinsvoogd.

Verlof
De Inspectie is overwegend positief over hoe instellingen een vermissing evalueren en daarna een behandelplan of het verlof van het kind aanpassen. Er moet wel meer aandacht zijn voor hoe instellingen het gevaar inschatten wanneer een jongere niet meer terugkomt van verlof. Ook moeten instellingen beter vastleggen waarom een jongere is weggelopen en wat de consequenties zijn.

Voorkomen
Een vermissing heeft niet alleen consequenties voor het kind, ook het beleid moet geëvalueerd worden, volgens de Inspectie. Instellingen moeten toekomstige vermissingen voorkomen of beperken en dat kan betekenen dat de werkwijzen en procedures aangepast moeten worden. 
Bij zes instellingen wordt regelmatig geëvalueerd. De rest doet dit niet regelmatig of is pas in 2010 begonnen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Inspectie Jeugdzorg/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.