Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie adviseert meer regels voor gezinshuizen

De Inspectie Jeugdzorg heeft toezicht uitgevoerd bij 10 gezinshuizen. Ze bieden de kinderen een goed leefklimaat en passende hulp. Maar er zijn toch meer regels nodig voor bijvoorbeeld medicatiegebruik en huisregels.
Jeugdhulp
Volgens de inspectie is het nodig dat in het Kwaliteitskader voor gezinshuizen wordt opgenomen. - Foto: Fotolia

De Inspectie Jeugdzorg vindt dat er een zogenoemd “Kwaliteitskader Gezinshuizen” opgesteld moet worden. Dat concludeert de inspectie na toezicht bij 10 gezinshuizen. De kwaliteit van de gezinshuizen is over het algemeen voldoende, aldus de inspectie. Een aantal zaken in de gezinshuizen kunnen beter, bijvoorbeeld het inschatten van veiligheidsrisico’s, maar ook het deskundigheidsniveau van de gezinsouders.

Sterke stijging

Dat blijkt uit het onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg bij 10 gezinshuizen. In gezinshuizen worden kinderen geplaatst die vanwege problemen niet thuis kunnen wonen. De reden voor de controle van de inspectie is de sterke stijging van het aantal gezinshuizen in de afgelopen jaren. Ook worden steeds meer kinderen met complexe problematiek in gezinshuizen geplaatst. ‘Deze ontwikkelingen riepen de vraag op of de kwaliteit van hulpverlening voldoende gewaarborgd is’, aldus de inspectie.

Voor ruim een derde van de kinderen die in een pleeggezin worden geplaatst, eindigt de plaatsing voortijdig. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van pedagoog Anne Maaskant. Lees meer>>

Kwaliteitskader

Volgens de inspectie is het nodig dat in het Kwaliteitskader voor gezinshuizen wordt opgenomen: Een eenduidige manier van het inschatten van veiligheidsrisico’s van de kinderen op vaste momenten. Ook is een heldere definitie nodig van een “gezinsgerichte situatie”: ‘Er zijn inmiddels gezinshuizen die tien of meer kinderen opvangen en gebruik maken van groepsleiders. In de ogen van de inspectie functioneren zij meer als een kleine instelling dan als een gezinshuis zoals bedoeld in de Jeugdwet.’

Huisregels

De inspectie noemt verder nog enkele onderwerpen die een plek moeten krijgen in een kwaliteitskader. Zoals de wijze waarop huisregels worden opgesteld en de matchingsprocedure bij plaatsing van kinderen in een gezinshuis. En de uitvoering van (voorbehouden) medische handelingen door gezinsouders.

Maatregelen

De inspectie meldt overigens dat: ‘De bezochte gezinshuizen hebben de inspectie inmiddels geïnformeerd over de (voorgenomen) verbetermaatregelen. De inspectie heeft vertrouwen dat de verbetermaatregelen voldoende voortvarend geïmplementeerd worden.’

Meer informatie over het oordeel van de Inspectie Jeugdzorg over gezinshuizen kun je hier vinden >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.