Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Informele moslimhuwelijken nemen toe

Het aantal informele islamitische huwelijken neemt toe. Die indruk hebben onderzoekers van de Universiteit Leiden die op verzoek van het ministerie van Justitie hebben gekeken naar verbintenissen die worden gesloten zonder dat er een burgerlijk huwelijk aan voorafgaat.
Informele moslimhuwelijken nemen toe

Betrouwbare en harde cijfers zijn volgens hen niet te geven. Maar op grond van hun onderzoek stellen de wetenschappers dat informele huwelijken in Nederland op kleine schaal lijken voor te komen en dat het aantal ook nog eens afneemt. In islamitische kring is echter een toename te zien. Moslims die ervoor kiezen informeel te huwen, doen dat bovendien steeds vaker zonder dat daar een imam in een moskee aan te pas komt.

Seksuele omgang
Moslimstellen die een informeel huwelijk aangaan, lijken dat vooral te doen vanuit het idee dat daarmee hun relatie en dus ook hun seksuele omgang wordt gelegitimeerd voor God en hun sociale omgeving. Volgens de onderzoekers vormt de informele verbintenis het alternatief voor ongehuwd samenwonen.

Informalisering van relatie

‘Het religieus huwelijk biedt dan de gelegenheid de relatie te bevestigen zonder gelijk de stap te zetten naar een burgerlijk huwelijk’, schrijven ze. Sommige ondervraagden brengen de toename van informele moslimhuwelijken in verband met het zoeken naar een pure islam onder vooral de tweede generatie Marokkaanse jongeren en Nederlanders die zich tot de islam hebben bekeerd, aldus de onderzoekers. De algemene trend van ‘informalisering van relaties’ lijkt hierin volgens hen echter ook weerspiegeld te worden.

Isolement
Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft de resultaten van het onderzoek dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij ziet geen aanleiding zijn beleid te veranderen. Wel blijft het volgens de bewindsman nodig voorlichting te geven over de juridische gevolgen van informele huwelijken voor de partners, zoals polygamie, afhankelijkheid en isolement van vrouwen. Ook kunnen minderjarige vrouwen op deze manier tot een huwelijk worden gedwongen.

Burgerlijk huwelijk

De Nederlandse wet erkent alleen het burgerlijke huwelijk. Een godsdienstige huwelijksplechtigheid mag pas plaatsvinden nadat de betrokkenen hebben aangegeven dat hun huwelijk bij de burgerlijke stand is gesloten.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.