Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Indicaties zware jeugdzorg verdubbeld

Het aantal jongeren dat gespecialiseerde jeugdzorg nodig heeft is tussen 2005 en 2010 bijna verdubbeld. Dat blijkt uit een onderzoek van Kinderen in Tel, dat vrijdag is gepubliceerd. In 2005 kregen bijna 44.000 jongeren van nul tot 17 jaar een indicatie voor gespecialiseerde jeugdzorg. In 2010 is dit aantal opgelopen tot bijna 85.000.
Indicaties zware jeugdzorg verdubbeld

De oorzaak van de forse stijging is volgens de organisatie onbekend. Kinderen in Tel merkt op dat de zwaardere en dus duurdere jeugdzorg niet alleen grotestadsproblematiek is. Noord-Brabant en Flevoland staan op een eerste en tweede plaats in de lijst met provincies met het hoogste aantal jongeren dat een indicatie voor zware zorg kreeg.

Van provincie naar gemeente
Volgens Kinderen in Tel is extra onderzoek nodig naar de redenen van de stijging. Ook moet goed worden gekeken naar gemeentes waar de stijging is uitgebleven. Dat is vooral belangrijk omdat de jeugdzorg nu nog wordt betaald door de provincie, maar in de toekomst op het bordje van de gemeentes terechtkomt, aldus Kinderen in Tel.

Kinderen in Tel
Kinderen in Tel bundelt gegevens op gemeentelijk en provinciaal niveau over het welzijn van kinderen en jongeren in Nederland.

Slechtste buurt
De wijk Schieringen in Leeuwarden is de slechtste buurt voor opgroeiende jeugd in Nederland. In de wijk komen schoolverzuim, kindermishandeling, jeugdwerkloosheid en criminaliteit het meest voor. Dat blijkt uit het onderzoek Kinderen in Tel 2012 van het Verwey-Jonker Instituut in Utrecht.

Rotterdam
Rotterdam is koploper in de top 10 met vier wijken: het Oude Noorden (op plaats 2), Schiemond (4), Tarwewijk (5) en het Nieuwe Westen (10). Den Haag heeft drie wijken in de top 10: Huygenspark (3), Schildersbuurt-Noord (6) en Oostbroek-Zuid (8). De slechtse wijk in Amsterdam, IJplein/Vogelbuurt, staat op plaats 19.

Bron: ANP/ ANP Photo

1 REACTIE

  1. Onderzoek lijkt me niet nodig. Kwestie van ommunicerende vaten met de AWBZ.
    – LVG ouders krijgen geen indicaties meer voor opvoedondersteuning. Vroeger wel.
    – De IQ grens van 85 is stukken verlaagd (bijna altijd staat psychiatrie op de voorgrond voor kinderen met een IQ tussen 70 en 85).
    – Grondslag psychosociaal is uit de AWBZ.
    Alternatieven zijn er niet, alleen jeugdzorgindicaties.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.