Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Humanitas DMH staat achter dure interim-bestuurder

De Raad van Toezicht (RvT) van zorginstelling Humanitas DMH staat unaniem achter het besluit om interim-bestuurder Raimond Nicodem in te stellen. Dat laat de raad weten op haar website. De consultant kreeg in juli ruim 95 duizend euro voor een maand werk.
Humanitas DMH staat achter dure interim-bestuurder
Foto: ANP Photo

De Volkskrant kreeg de declaraties van de interim-bestuurder in handen via Publeaks, een systeem waarmee klokkenluiders anoniem kunnen lekken naar de pers. 

Verlies

Na het vertrek van de vorige Raad van Bestuur bleek Humanitas DMH zo zwak dat het voortbestaan in gevaar kwam, zo legt de RvT uit op haar site. Vorig jaar leed Humanitas DMH zes ton verlies op een omzet van 53 miljoen euro. Er moest daarom een zeer ervaren interim bestuurder komen om de instelling voor gehandicaptenzorg uit het slop te trekken.

Jaarsalaris

Nicodem zou, wanneer men de juli-factuur omrekent, een jaarsalaris van ruim 1,1 miljoen euro verdienen. Het maximale jaarsalaris voor zorgbestuurders is volgens de wet ruim 187 duizend euro. Omdat Nicodem korter dan zes maanden in dienst hoopt te zijn, gaat dit bedrag voor zijn situatie niet op, zo zegt hij in de Volkskrant. Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp vindt het bedrag vanuit dat oogpunt ook nog ’te dol’. Hij zou drie ton nog verdedigbaar vinden, maar het bedrag dat Nicodem krijgt, vindt hij niet in ‘geest van de wet’.

Tijdelijk
De Raad van Toezicht van Humanitas bevestigd dat de aanstelling van de interim-bestuurder een tijdelijke situatie is om de stabiliteit te kunnen borgen. Een nieuwe bestuurder moet de structurele oplossing worden voor de zorgorganisatie.

 

Humanitas

De vereniging Humanitas vindt het salaris buitensporig en keurt het af. ‘Deze honorering is moeilijk te rijmen met de Humanitas-waarden die in het dagelijks werk centraal staan. De vrijwilligersvereniging Humanitas neemt krachtig afstand van dergelijke buitenproportionele beloningen.’ De stichting Humanitas DMH is een onafhankelijke stichting, die los staat van de vereniging Humanitas en de andere genoemde stichtingen.


Waard

De hoge beloning voor de bestuurder en zijn assistente die voor ruim 35 duizend euro declareerde in dezelfde maand, hebben woede gewekt bij een deel van de werknemers, zo laat de krant weten. Er wordt fors bezuinigd op de gehandicaptenzorg. Nicodem vindt dat hij het tarief ruimschoots waard is aangezien hij sinds zijn aanstellin al voor 1 miljoen euro aan overbodige kosten heeft weggesneden.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.