Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hulpverlening voor overbelaste jongeren in Rotterdamse wijkschool

In Rotterdam komen de komende twee jaar tweehonderd plekken op een zogeheten wijkschool voor jongeren met complexe problemen. Het kabinet stelt 5,6 miljoen euro beschikbaar voor dit proefproject. Dat heeft het ministerie van Onderwijs vrijdag bekendgemaakt.
Hulpverlening voor overbelaste jongeren in Rotterdamse wijkschool

Door Alexandra Sweers – Op de wijkscholen in de Afrikaanderwijk en de Provenierswijk kunnen jongeren tot 23 terecht die problemen hebben waardoor school vaak op de laatste plek komt. ‘Deze jongeren zijn ‘overbelast’ zoals dat heet. Zij hebben bijvoorbeeld gezondheidsproblemen, geen huisvesting, problemen in de familie of zitten in het criminele circuit’, vertelt Adrie Jongenelen van gemeente Rotterdam. ‘Vaak zitten zij periodes wel op school en dan weer niet. Op de ROC’s kunnen ze vaak onvoldoende begeleiding bieden.’

Programma
Deze jongeren zetten niet snel de stap om hulp te zoeken. In de wijkschool gaan instellingen als schuldhulpverlening, Centra voor Jeugd en Gezin, het RIAGG en de GGD hen zorg aanbieden. ‘Het programma wordt opgerekt, zodat deze groep binnen hun schooltijd aan hun problemen kunnen werken’, aldus Jongenelen.

Oplosbaar
Het uiteindelijke doel is deze jongeren op te leiden tot mbo-niveau een, waarna ze een baan kunnen vinden, zegt Jongenelen. De gemeente wil de problemen aan te pakken voordat ze niet meer of heel moeilijk oplosbaar zijn. Het experiment met de wijkschool start volgend jaar. Als de proef slaagt, zal minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin de financiering van de wijkscholen op zich nemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.