Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hulp via chat neemt sterk toe

Psychische hulp via het internet is een sterk groeiende tak. Het aantal mensen dat hulp zoekt via de chat, steeg het afgelopen jaar met ruim 50 procent, aldus het Netwerk Online Hulp. Het baseert zich daarbij op cijfers die vrijdag op de International E-Mental Health Summit in Amsterdam worden gepresenteerd.
Hulp via chat neemt sterk toe

Netwerk Online Hulp zegt dat voor het eerst op deze schaal onderzoek is gedaan naar het gebruik van hulp via het internet in Nederland. Het gaat om zowel psychische problemen als gesprekken over seksualiteit en geweld.

Seksualiteit
Hulp via chat bestaat sinds 1999. Sindsdien groeit de belangstelling enorm. Ieder jaar komen er volgens Netwerk Online Hulp meer aanbieders bij. En bij de bestaande aanbieders neemt de vraag ook toe. Het onderzoek laat zien dat hulpvragers het meest chatten over psychische problemen, seksualiteit en geweld, aldus Frank Schalken, woordvoerder van Netwerk Online Hulp.

Anoniem
Uit de cijfers blijkt dat 60 procent van de hulpvragers tussen de 12 en 23 jaar is. De chatgesprekken krijgen gemiddeld een rapportcijfer van 8,6. ‘De praktijk laat zien dat steeds meer mensen de voorkeur geven aan internet boven traditionele vormen van hulp. Doordat er afstand is, wordt het contact uiteindelijk juist heel persoonlijk’, denkt Schalken. Het succes van hulpverlening via internet ligt volgens het netwerk dan ook in de anonimiteit. ‘Mensen moeten zich schriftelijk uitdrukken. Dat verhoogt de reflectie. Ook het gebruikgemak, namelijk dat vanaf iedere plek met internet hulp kan worden gezocht, is voor veel mensen een reden om voor onlinehulp te kiezen.’

Huiverig
Probleem is echter dat deze vorm van hulp door instellingen nog steeds moeilijk is te bekostigen, omdat de bestaande financieringsregeling geen rekening houdt met internet. Schalken: ‘Het anonieme karakter en regio-overstijgende aanbod maken subsidiegevers huiverig. Ook bestaat soms scepsis of via internet mensen echt kunnen worden geholpen, terwijl de praktijk laat zien dat het juist heel goed kan.’

Netwerk Online Hulp is een platform voor samenwerking en kennisuitwisseling voor organisaties die ondersteuning, hulp of behandeling geven via internet. Het gaat zowel om hulp bij psychische als maatschappelijke problemen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.