Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Huisverbod ook opleggen bij dreiging van geweld’

Burgemeesters moeten eerder een huisverbod opleggen, niet pas nadat er klappen zijn gevallen zoals nu het geval is. Ook bij dreiging van geweld zou de verwachte pleger een tijdje uit huis moeten. Dat stelt Johan Gortworst, directeur van de Federatie Opvang, in de Metro.
‘Huisverbod ook opleggen bij dreiging van geweld’

De politie moet de situatie niet laten escaleren, maar eerder ingrijpen, vindt de directeur van de koepelorganisatie voor maatschappelijke en vrouwenopvang. Wanneer het huisverbod preventief wordt ingezet, zou je veel leed kunnen voorkomen. Minister Opstelten onderzoekt op het moment wat er mogelijk is om het huisverbod ook uit voorzorg in te zetten.

Hulp
Burgemeesters kunnen een pleger van huiselijk geweld een huisverbod opleggen voor tien dagen en daarna dat verbod verlengen tot vier weken. Tijdens deze uithuisplaatsing krijgen dader en slachtoffers hulp. De maatregel wordt volgens Gortworst vaak opgelegd als er al veel geweld is gebruikt.

Melden
Wat volgens de Federatie Opvang ook zou helpen is dat slachtoffers niet na de eerste klap denken dat het niet weer zal gebeuren. Het is juist dan belangrijk dat het slachtoffer zich meldt bij de politie of een steunpunt huiselijk geweld. Dat vraagt om zelfbewustzijn bij het slachtoffer. De Federatie Opvang start daarom met een nieuwe campagne. Met posters willen ze het taboe op huiselijk geweld doorbreken en duidelijk te maken dat 11 procent van de vrouwen ook een zonnebril draagt wanneer de zon niet schijnt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Metro

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.