Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Huiselijk geweld: ‘Elk signaal moet opgepikt’

Nog te vaak weten hulpverleners niet hoe om te gaan met een noodsignaal van onderdrukte en mishandelde vrouwen, stelt de Amsterdamse wethouder Marijke Vos (Zorg). Het verhaal van slachtoffers is te onduidelijk voor hulpinstanties om actie te ondernemen, en slachtoffers hebben het gevoel dat de politie niets met hun melding doet. 'Er moet een systeem komen waardoor elk signaal wordt opgepikt', aldus Vos.
Huiselijk geweld: 'Elk signaal moet opgepikt'

Fayza Oum’Hamed, een Marokkaanse importbruid, bekend van haar boek De Uitverkorene, vertelde de wethouder over haar verleden. Acht jaar lang werd zij in Nederland onderdrukt en mishandeld door haar man en zijn familie. Ze kwam nauwelijks buiten en kende niemand, waardoor ze geen hulp kon zoeken. Door een zelfmoordpoging kwam ze uiteindelijk in contact met hulpverleners, waardoor ze heeft kunnen ontsnappen aan haar situatie.

Voordeur
Vos maakt zich zorgen om alle ‘Fayza’s’ in de hoofdstad. Hoeveel het er zijn, is onduidelijk. ‘Er gebeurt veel achter de voordeuren waarvan we niets weten. Slechts 8 procent van het huiselijk geweld wordt gemeld.’ Omdat deze vrouwen de Nederlandse taal niet spreken en niemand kennen, maakt ze dat erg kwetsbaar, vervolgt Vos. ‘Het moet voor deze vrouwen mogelijk zijn om een signaal af te geven.’

Hulpkreet
In gesprekken met Fayza en andere vrouwen werd het idee geopperd om in de stad speciale brievenbussen op te hangen. ‘Hoewel onderdrukte vrouwen veel binnen worden gehouden, zijn er toch momenten dat zij naar de supermarkt of de huisarts gaan. Daar zouden ze een briefje in een speciale brievenbus kunnen stoppen met een hulpkreet.’

Herkennen
Het brievenbusplan staat echter nog niet vast, laat de wethouder weten. ‘We moeten dit plan nog uitwerken. Misschien moet het wel helemaal geen brievenbus worden. Het gaat erom dat noodsignalen opgepakt worden. Het is ook nodig dat we hulpverleners als huisartsen, vroedvrouwen en politieagenten trainen in het herkennen van signalen. En onderwijzers, want het schijnt dat er ook veel Fayza’s op het schoolplein staan. Vrouwen die alleen de kinderen naar school brengen en verder een geïsoleerd leven leiden.’

Materie
Het is een heel lastige materie, onderstreept Vos. ‘Het is behoorlijk ingewikkeld om huiselijk geweld goed aan te pakken. Hoe kom je in contact met het slachtoffer? En op welke manier bied je hulp aan? Maar ik vind wel dat we daarover moeten nadenken.’ De wethouder laat onderzoek doen naar wat goed werkt voor deze doelgroep. Of dat een brievenbus wordt, moet dus nog blijken.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Foto: Gemeente Amsterdam

2 REACTIES

  1. Lijkt me een beetje onhandig zo’n speciale brievenbus, dan ziet iedereen in het openbaar dus dat je daar iets in doet….!! Ben zelf slachtoffer van een agressieve biologische vader en mijn moeder was doodsbang om ook maar op enige manier hulp te zoeken. Zorg dan voor een speciale postbus/ postcode waar men een kaartje naar toe kan sturen (in een gewone brievenbus) voor hulp, dat valt minder op. Net zoals ze dat doen voor de post aan Sinterklaas te Spanje… daar is toch ook een organisatie voor die deze brieven beantwoordt?
    Heb een tijd terug een uitzending van Oprah Winfrey gezien over huiselijk geweld. Daar kwam ook de NDVH (National Domestic Violence Hotline) in voor, zij hebben goede bruikbare tips, ik (of mijn moeder) had die graag in mijn jeugd al gehad….. hadden we jaren eerder kunnen vluchten. Zie ook http://www.ndvh.org (zoek op Get help/ Safety planning)

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.