Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Honderden reacties meldpunt thuiszittend kind

Enkele honderden meldingen heeft de Kinderombudsman al binnen op het onlinemeldpunt voor kinderen die niet naar school gaan. De meldingen zijn vooral van ouders die vertellen waarom hun kind niet naar school kan of gaat.
Honderden reacties meldpunt thuiszittend kind

‘Het gaat meestal om kinderen die extra zorg of ondersteuning nodig hebben en buiten de boot vallen omdat dat op hun school niet kan’, aldus een woordvoerster van de Kinderombudsman. ‘Of om kinderen die gepest worden en daardoor niet meer naar school durven.’

Onderzoek
Het meldpunt is nu 2 weken in de lucht en blijft tot aanstaande vrijdag open. Alle meldingen worden gebundeld en zijn onderdeel van een groot onderzoek naar kinderen die wel leerplichtig zijn maar niet naar school kunnen of willen. De centrale vraag is of in Nederland het recht op onderwijs voldoende is geborgd. Het rapport wordt begin volgend jaar aangeboden aan de minister van Onderwijs.

Ombudsman
Ruim een jaar geleden heeft de Nationale ombudsman ook een rapport uitgebracht over thuiszittende kinderen. De aanbevelingen uit dit rapport en de klachten over de toegang tot het onderwijs die de Kinderombudsman heeft ontvangen, zijn de aanleiding voor dit onderzoek.

Enrique en Hugo
Kinderen zijn leerplichtig tot ze 16 jaar zijn en moeten dus verplicht naar school. Sommige kinderen gaan echter niet naar school omdat ze geen voor hen geschikt onderwijs kunnen krijgen. Zo is er momenteel discussie over de dyslectische broertjes Enrique (15) en Hugo (13) Claassen. De jongens gaan al minstens een jaar niet meer naar school, want volgens hun ouders wil door hun leerhandicap geen enkele school ze aannemen. Zij houden inmiddels een internationale zeiltocht om aandacht te vragen voor het thuiszittersprobleem.

Bron: ANP/ ANP Photo, Marcel Antonisse

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.