Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Homoseksuelen passen gedrag aan

Ruim een kwart van de homoseksuelen in Nederland krijgt in het openbaar negatieve reacties vanwege zijn seksuele voorkeur. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Ook blijken veel homoseksuele mannen en vrouwen hun gedrag aan te passen om negatieve reacties te ondervangen.
Homoseksuelen passen gedrag aan

Het rapport ‘Niet te ver uit de kast’ meldt echter ook dat het met de acceptatie van homoseksualiteit over het algemeen goed gaat. 83 procent van de Nederlandse bevolking vindt dat homo’s en lesbiennes vrij moeten zijn om te leven zoals ze willen. Homoseksuelen geven aan dat minder dan 10 procent van hen niet open is over hun geaardheid tegenover naasten. Ook meldden ze dat 92 procent van de moeders en 86 procent van de vaders hun voorkeur accepteert.

Geweld
Ongeveer 1 op de 200 homoseksuelen heeft in 2010 en 2011 te maken gehad met fysiek geweld, zo blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In Nederland valt 3 procent van de mannen en 1,4 procent van de vrouwen op iemand van hetzelfde geslacht. Het aantal biseksuelen is groter, namelijk 6 procent van de mannen en 16 procent van de vrouwen.

Over straat
Volgens het COC moeten lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders zichtbaar zichzelf kunnen zijn. De homobelangenorganisatie zei dat woensdag in een reactie op het rapport. ‘Als je niet hand in hand met je partner over straat kan, dan is er nog altijd iets fundamenteel mis met de acceptatie in Nederland’, aldus voorzitter Vera Bergkamp. ‘Voor hetero’s is hand in hand lopen iets volstrekt vanzelfsprekends, maar dat geldt helaas niet voor lesbiennes en homo’s.’

Acceptatie
Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vindt dat het onderzoek laat zien dat er nog een lange weg te gaan is. ‘Elk mens verdient het om tot zijn recht te kunnen komen. Iedereen moet in dit land zichzelf kunnen zijn, ongeacht of je homo, hetero of lesbisch bent. Daarom investeert dit kabinet meer dan ooit in het verbeteren van de acceptatie van homoseksualiteit.’

Bron: ANP / Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.