Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Op de bonnefooi

Na de vakantie gaat het gebeuren. Een bont reisgezelschap gaat samenwerken. Samenwerken rondom sociale vraagstukken. Om deze te verbeteren, verminderen en/of te voorkomen.
EPI-Elsbeth-Kamphuis.jpg

De vorige keer wenste Elsbeth iedereen een gelukkig faaljaar >>

Het reisgezelschap zal in ieder geval bestaan uit professionals, studenten en docenten. En wordt uitgebreid met die mensen die nodig zijn om stappen te kunnen zetten. Denk aan mensen met specifieke expertise over het vraagstuk zoals  ervaringsdeskundigen, professoren en lectoraten.

Transformeren

Met een bont reisgezelschap op reis. Niet wetend hoe het precies zal verlopen en wat de samenwerking gaat brengen. Ik moest denken aan een eerder blog die ik twee jaar geleden schreef. Over op de bonnefooi transformeren:

Bona fide

Al jaren lang gaan we met ons vijfjes op de bonnefooi richting Frankrijk. Het woord bonnefooi is afgeleid van het Latijnse bona fide wat betekent in goed vertrouwen. Ook het Frans kent deze betekenis voor bonne foi. Ik las ergens dat vakantiegangers die op de bonnefooi vertrekken het vertrouwen hebben dat ze goed terecht komen tijdens hun reis. Dat is bij ons ook het geval.

Vrijheid

Al mijn vier reisgenoten, groot en klein, vinden het prima om ‘ergens’ naartoe te gaan. Dat ‘ergens’ is een plek waar het zeker goed is. Het is er lekker warm, veel groen en we kunnen er zwemmen als we het te warm krijgen. En als blijkt dat dat ‘ergens’ toch tegenvalt, dan zijn we ook zo weer weg. Heerlijk die vrijheid. Ik ben een echte trekker en houd van verrassingen. Au revoir, bon voyage!

Vertrouwen

Tijdens deze vakanties wordt mij elke keer weer duidelijk dat het niet alleen gaat om het vertrouwen dat je goed terecht komt. Het gaat ook om het vertrouwen dat je gehoord wordt bij het maken van keuzes en het nemen van beslissingen. Want alleen dan komt iedereen in het reisgezelschap in beweging. Vooruit.  Dat betekent dat grenzen verkend en verlegd worden. Dat er rekening wordt gehouden met elkaars ritme en reistempo. En dat de ene keer de gulden middenweg wordt gekozen en de andere keer juist de wens van één partij centraal staat.

Stilstaan

Wat voor ons vijfjes op onze reis in Frankrijk werkt, is dat we regelmatig stilstaan. Of eigenlijk zitten. Bij voorkeur bij een kampvuur. De volgende vragen bespreken we dan: Iedereen nog happy? Zitten we hier goed? willen we hier nog blijven of trekken we verder? Hoe gaan we dat doen? De kampvuurvragen gaan over de richting van de reis, over de te ondernemen activiteiten en vragen over het tempo van de reis.

Gezamenlijke zoektocht

Misschien zijn de kampvuurvragen wel dezelfde vragen die aan de orde komen bij het samen gaan werken in de bonte reisgezelschappen die ik aan het begin van dit blog noemde. Wat denk jij?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.