Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoger beroep tegen vervoerskosten gehandicapten

De bezuinigingen op het gehandicpatenvervoer zijn gebaseerd op drijfzand. Dit zeg de koepel voor gehandicaptenzorgaanbieders VGN. Zij zijn in hoger beroep gegaan om zo de bezuinigingen van 113 miljoen euro op de vervoerstarieven in de gehandicaptenzorg te stoppen.
Hoger beroep tegen vervoerskosten gehandicapten

Het Ministerie van VWS had als norm gesteld dat als één op de zes organisaties in staat is om de verhoogde vervoerskosten te kunnen betalen, dit voor iedereen geldt. In het kort geding volgde de rechter dit advies van het ministerie op en gaf VGN ongelijk.

Onjuiste cijfers
Nu blijkt echter dat de cijfers waarop het ministerie zich baseert niet kloppen. Dat zegt VGN-directeur Hans Schirmbeck op Zorgvisie.nl: ‘Die cijfers blijken feitelijk onjuist te zijn en daardoor is de rechter tot een oordeel gekomen dat ook niet juist is. We gaan ervan uit dat het Gerechtshof dat oordeel zal herzien.’

Kosten
De cijfers van het ministerie zijn berekend door onderzoeksbureau PwC. Zij berekenden bij zestig instellingen of ze in staat zouden zijn om 1500 euro vervoerskosten per persoon te betalen voor een jaar (wat neerkomt op 8 euro per dag). Tien van de zestig zouden hieraan kunnen voldoen.

Terugdraaien
Maar toen VGN de jaarrekeningen van deze tien organisaties zelf bestudeerde bleek dat de PwV-cijfers voor acht van de tien organisaties niet klopten. Conclusie, de staat heeft de bezuinigingen op de verkeerde gegevens gebaseerd. Voor VGN is er dan ook maar één uitspraak mogelijk: de bezuingingen op de vervoerskosten moeten worden teruggedraaid.

Bron: Zorgvisie / ANP Photo Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.