Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe meld je bij vermoeden van mensenhandel?

‘Het zou je dochter kunnen zijn.’ Onder die titel begint Meld Misdaad Anoniem een campagne tegen loverboys en andere vormen van mensenhandel. De campagne is speciaal gericht op hulpverleners, die vaak met slachtoffers in contact zijn of komen.
Slachtoffers zullen zelf niet snel een melding doen als ze de mensenhandel in worden getrokken. Daarom zijn getuigen belangrijk. Vaak zijn jeugdhulpverleners, professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking en zorgverleners getuige van mensenhandel en gedwongen prostitutie. Uit eerdere campagnes tegen loverboys blijkt dat zij vaak wel willen melden, maar niet altijd weten wat ze moeten melden of waar ze op moeten letten. Of in een vertrouwensdilemma komen tegenover hun cliënt.

Prostitutie

 De vorige campagne in 2015 leverde een recordaantal meldingen op over misstanden in de prostitutie. Er werd 33 keer werd melding gedaan over minderjarigen. Mensen zijn aan de hand van meldingen ook opgepakt. Zo is recent celstraf geëist tegen drie mannen wegens seksuele uitbuiting van twee zusjes van 16 en 17 jaar.

Signaleren

 De campagne ‘Het zou je dochter kunnen zijn’ richt zich vooral op hulpverleners die signalen kunnen herkennen van slachtoffers die in de greep van een loverboy komen. Hoe weet je dat een meisje wordt gedwongen tot ongewenst seksueel gedrag? Wat doe je bijvoorbeeld als een meisje vaker de Spoedeisende Hulp bezoekt in verband met zwangerschap, een SOA of verwondingen? Op de website van meldmisdaadanoniem.nl lees je waar je op moet letten.

Slachtoffers van loverboys worden steeds jonger, dat zegt Anke van Dijke van Fier Fryslân. Twaalfjarigen zijn geen uitzondering meer. Loverboys gaan bovendien veel sneller te werk. Lees meer>>

Melden

 Professionals kunnen slachtoffers melden door te bellen met een ervaren medewerker van M. (meldmisdaadanoniem). Die is getraind om de anonimiteit van de hupverlener te waarborgen. Die medewerker toetst zorgvuldig of de melding geen negatieve gevolgen heeft. Informatie die naar de hulpverlener te herleiden is, komt niet in de melding terecht. Bij twijfel is het ook mogelijk om te bellen voor overleg zonder dat M. iets vastlegt. Melden via tel nr. 0800 – 7000 of via de website: meldmisdaadanoniem.nl

Waar moet je op letten?

Signalen bij minderjarige slachtoffers:
de jongere is beïnvloedbaar en heeft weinig vertrouwen
lijkt geïndoctrineerd
zondert zichzelf af
vertoont seksueel overschrijdend gedrag – sexting
heeft fysieke problemen of bezoekt vaak de spoedeisende hulp
wordt vaak gebeld en geeft ineens veel geld uit
heeft alleen contact met haar vriend
verandert sterk qua uiterlijk – borstvergroting, tatoeages

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.