Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft gastouders wil stoppen met kinderopvang

De bezuinigingen op de gastouderopvang leiden ertoe dat 45 procent van de gastouders stopt met kinderopvang. Een op de vijf ouders zegt dat ze geen andere opvang zoeken en willen stoppen met werken. Volgens vakbond CNV heeft dat te grote gevolgen voor de arbeidsmarkt.
Helft gastouders wil stoppen met kinderopvang

Door Carolien Stam – Bijna de helft van de gastouders (45,1 procent) geeft aan te stoppen met de opvang van kinderen als de kabinetsplannen doorgaan. Ruim tweederde van de ouders zegt geen andere vorm van kinderopvang te gaan gebruiken als de gastouder stopt. Volgens het Platform Kwaliteit Gastouderopvang, dat opdracht gaf voor een onderzoek, worden in Nederland worden elke week ruim 140.000 kinderen opgevangen door gastouders.

Stoppen
Uit het onderzoek van het Platform Kwaliteit Gastouderopvang blijkt een op de vijf ouders, die gebruik maakt van gastouderopvang, zal stoppen met werken als de bezuinigingen op de gastouderopvang doorgaan. Het onderzoek van het Platform Kwaliteit Gastouderopvang onder ruim 2400 jonge gezinnen die gebruik maken van gastouderopvang en 986 gastouders. In het Platform zijn ondernemers in de gastouderopvang verenigd.

Vergoeding omlaag
Staatssecretaris Sharon Dijksma kondigde in de zomer aan dat in 2010 de maximale vergoeding voor gastouders, waarvan ook opa’s en oma’s profiteren, omlaag gaat van 6,10 euro naar ongeveer 2,50 euro. Gastouders moeten zich aansluiten bij een officiële kinderopvanginstelling. De rol van gastouderbureaus verdwijnt daarmee per 2010, maar de kleinschalige opvang kan blijven bestaan.

Onregelmatige werktijden
De meerderheid van de ouders gaat niet op zoek naar andere vormen van kinderopvang omdat een andere vorm ‘niet aanspreekt’, ‘niet bij werktijden past’ of omdat er te lange wachtlijsten zijn, volgens het Platform Kwaliteit Gastouderopvang. Vooral mensen met onregelmatige werktijden, zoals verpleegkundigen, verzorgenden en ook één-oudergezinnen maken volgens het Platform veel gebruik van gastouderopvang.

Oplossing
De Christelijk vakbond CNV is bang dat met de voorgenomen maatregel van het kabinet veel arbeidskrachten ook in de zorg- en welzijnsectoren, verloren gaat. CNV-voorzitter René Paas roept het kabinet op goed na te denken over de versobering van de gastouderopvang: ‘Keuzevrijheid voor ouders is belangrijk. Kinderopvang lijkt een probleem. Maar het is het begin van een oplossing. Elk opgevangen kind staat voor een werkende ouder. Die draagt bij aan de kracht van het Nederlandse bedrijfsleven, aan de zorg of aan het onderwijs. En aan de belasting waaruit we de subsidies betalen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.