Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handboek beeldende therapie

We kennen ongetwijfeld allemaal voorbeelden van vrienden of bekenden die een tijdje in de psychiatrie belanden en er plotseling beginnen tekenen, schilderen of met klei figuurtjes maken. Onverwachte creativiteit wordt er soms mee ontdekt. Ook het speciaal onderwijs gebruikt deze werkvormen veel. Dat knutselen lijkt misschien tijdsvulling, maar het is beduidend meer dan dat.
Handboek beeldende therapie

Dat wordt snel duidelijk bij het doornemen van het Handboek beeldende therapie, een indrukwekkend overzicht van de vakkennis van deze vorm van hulpverlening. Ruim veertig auteurs brengen op meer dan zeshonderd pagina’s plus een bijgeleverde dvd een enorme hoeveelheid informatie samen. Toch slagen ze erin die informatie overzichtelijk en aantrekkelijk aan te bieden. Het valt ook niet op dat er zo’n grote groep auteurs bij het schrijven betrokken is geweest. Bij sommige andere bundels kan de kwaliteit tussen de hoofdstukken sterk wisselen of verstoort overlap of tegenspraak de leeservaring. Die gevaren zijn in dit boek allemaal prima vermeden.

Inhoudelijk kent deze uitgave drie delen. Het eerste deel biedt informatie over de historische achtergronden van beeldende therapie. In deel twee wordt de beroepspraktijk beschreven, dat wil zeggen: de fasering van een behandeling, de interventies, methoden en diagnostische instrumenten. In dit deel is er ook aandacht voor de plaats van de therapeut in de organisatie, en de randvoorwaarden die nodig zijn (zoals plaats, tijd, budget). De tekst is vooral hier voorzien van vele kleine casusbeschrijvingen, die het materiaal heel concreet maken. Zowel het perspectief van de cliënt als dat van de hulpverlener komen zo aan bod. In het derde deel staan de auteurs stil bij de professionalisering van hun vak. En dan gaat het, hoe kan het anders, over onderzoek en onderwijs/bijscholing in relatie tot beeldende therapie. Ook in dit deel van de sociale sector domineert de zoektocht naar evidence-based practice, maar ook de ambitie om cliënten als ervaringsdeskundigen in te zetten. Dat hoofdstuk gaat vooral over het hoe en waarom van onderzoek doen. Daar had nog wel een deel bijgepast over de inhoudelijke onderzoeksresultaten over beeldende therapie. Nu ontstaat toch een beetje het beeld dat het vak nog maar aan het begin van kennisverdieping via wetenschap staat.

Het boek beperkt zich tot de beeldende therapie. Zo blijft muziek- of dramatherapie buiten beeld. Ook meer groeps- of wijkgerichte toepassingen zijn grotendeels afwezig. Ten slotte is er nauwelijks aandacht voor digitale media en het beeldend werken op de computer. Misschien gelukkig ook maar, want 620 pagina’s bieden al veel leesvoer. De meegeleverde dvd bevat korte videofragmenten van hulpverleningssituaties, gekoppeld het boek.
Hadden maar meer delen van de sociale sector zo’n body of knowledge in meeneemverpakking!

Titel: Handboek beeldende therapie (met dvd + website)
Auteur:  Celine Schweizer e.a.
Uitgever:  Bohn Stafleu van Loghum
Prijs:  € 57,50

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.