Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Groot tekort aan psychiaters en ggz-personeel

In de geestelijke gezondheidszorg is het moeilijk om genoeg geschikt personeel te vinden. Het totale aantal vacatures in de sector is vorig jaar met 28,5 procent gestegen tot 5151 vacatures. Dat melden inkooporganisatie Intrakoop en accountant Verstegen op basis van een jaarlijks onderzoek. Brancheorganisatie GGZ Nederland herkent het beeld en zegt dat vooral het tekort aan psychiaters in het hele land merkbaar is.
arbeidsmarkt-ggz

De arbeidsmarktkrapte in de ggz wordt veroorzaakt door een aantal factoren, volgens GGZ Nederland: Door natuurlijk verloop, door vermindering van de groei van ggz-zorg, en vooral ‘door de kwaliteitsslag die de ggz doormaakt als gevolg van alle veranderingen in de zorg’. Bedoeld wordt de ambulantisering en vermindering van bedden in de ggz.

Vacatures

Intrakoop en het accountantsbureau hebben het onderzoek gedaan door de jaarverslagen van 186 ggz-organisaties door te spitten. Van de openstaande vacatures waren er bijna duizend moeilijk vervulbaar. De sector zit, aldus het onderzoek, vooral te springen om ‘patiëntgebonden’ medewerkers. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld verpleegkundigen. In totaal telt de GGZ volgens de analyse zo’n 64.000 voltijdbanen

Psychiater

Volgens brancheorganisatie GGZ Nederland is het beeld uit het onderzoek ‘herkenbaar’. ‘Dat er daarbij ook moeilijk te vervullen vacatures zijn, herkennen wij eveneens. Verschillen tussen de regio’s zijn groot, al is het tekort aan psychiaters in de sector overal merkbaar.’

Efficiënte inzet

De brancheorganisatie noemt nog een aantal oorzaken voor het tekort aan gekwalificeerde ggz-professionals: ‘De enorme administratieve lasten in de sector belemmeren een efficiënte inzet van zorgprofessionals: zij zijn een te groot deel van hun tijd kwijt aan administratie. Daar bovenop heeft de administratieve lastendruk een negatief effect op het imago van de ggz als aantrekkelijke sector om in te werken.

Wachttijd

GGZ Nederland heeft met andere partijen in de sector afspraken gemaakt om wachttijden aan te pakken. Zoals maatregelen om de capaciteit in de sector te vergroten en efficiënter in te zetten. Er zijn afspraken gemaakt over het vergroten van het aantal opleidingsplaatsen en over taakherschikking door bijvoorbeeld de inzet van verpleegkundig specialisten en ervaringsdeskundigen. Deze maatregelen hebben echter pas op langere termijn effect op de arbeidsmarkt.

1 REACTIE

  1. Hallo Ik wil even reageren op het tekort aan gekwalificeerd personeel.
    Ik was in Almere bij GGZ in behandeling, dit is in 2009 geweest.
    Er was toen goed personeel met veel managers. Goede therapie, veel aandacht en er werd geluisterd en geanalyseerd. Vorig jaar moest mijn partner opgenomen worden, er was geen therapie (alle dure therapie ruimtes stonden leeg), werd wel beloofd dat hij therapie zou krijgen. De therapeuten luisterden niet, het enige wat er bij GGZ Almere gebeurde met mijn partner was: te veel medicatie (hij kon zowat niet lopen) verkeerde toepassing van zijn bestaande hartmedicatie. Ik zag dat patiënten tijdens bezoekuur gewoon over de muur klommen om de stad in te gaan. Er was onvoldoende toezicht, en de medewerkers van GGZ Almere hadden veel moeite met het luisteren naar de patienten en/of partner van de patient. Op deze manier blijven patienten langer intern, omdat de medicatie haast niet word afgebouwd. Ik heb in overleg met de huisarts medicatie en therapie samen met mijn partner thuis gedaan, hij werd namelijk steeds zieker en verward.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.