Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

GroenLinks wil arbeidswet voor beperkten

GroenLinks wil met een nieuwe wet meer kansen bieden op de arbeidsmarkt voor jonggehandicapten, mensen met een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking en werklozen. Volgens lijsttrekker Jolande Sap moet de wet zoveel mogelijk drempels wegnemen voor deze groepen mensen.
GroenLinks wil arbeidswet voor beperkten

De Wet Werk en Zekerheid zoals GroenLinks de nieuwe regelgeving wil noemen, moet de huidige Wajong, de Wet Sociale Werkvoorziening en de Wet Werk en Bijstand vervangen. Volgens GroenLinks zou een nieuwe wet niet alleen goed zijn om iedereen een eerlijke kans op werk te geven, maar ook om de gemeenten meer slagkracht te geven om werkzoekenden te helpen.

Begeleiding

In de nieuwe wet moet komen te staan dat gemeenten afspraken gaan maken met iedereen die langer dan een jaar werkloos is. Mensen moeten worden geschoold, begeleiding krijgen naar werk of een aangepaste functie krijgen. Wie niet zelf aan de bak komt, moet naar een soort maatschappelijk uitzendbureau waarin gemeenten en werkgevers samenwerken.

Beperking

Dat maatschappelijke uitzendbureau zou mensen in dienst moeten nemen, zodat zij werkzekerheid hebben. Werkgevers hikken nu vaak aan tegen het aannemen van mensen met een handicap of een beperking, vanwege de risico’s van uitval en de kosten van extra begeleiding.

Regeling

Sap stelt dat het niet genoeg is dat de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen van tafel zijn. ‘Verdere aanpassingen in de wetgeving zijn nodig’, concludeert ze. ‘Juist in het belang van mensen met een beperking of op een grotere afstand van de arbeidsmarkt moeten regelingen worden hervormd.’

Bron: ANP/ANP-Photo/Phil Nijhuis

3 REACTIES

  1. Lekker scoren voor de verkiezingen! Het wetsvoorstel Wet Werken naar Vermogen ligt in de ambtelijke bureaus te wachten tot na de verkiezingen. Om dan weer met een nieuwe naam (Wet Werk en Zekerheid??)te voorschijn te komen, net als destijds met het voorstel voor een nieuw zorgstelsel van Simons, ooit staatssecretaris van VWS, dat afgeschoten werd en nu toch uitgevoerd wordt,zijnde de tegenwoordige Zorgverzekeringswet.

  2. Lees alle reacties
  3. In tegenstelling tot jag zie ik in dit idee de goede bedoelingen en de kansen voor hen die nu vaak weggeschoven of buitengesloten worden. Uiteraard zijn voortdurende keuringen en/of indicaties buitengewoon vervelend en moeten die ook zo veel mogelijk beperkt blijven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.