Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis huishoudelijke hulp naast kraamzorg

Twee zorgverzekeraars bieden pas bevallen vrouwen gratis huishoudelijke hulp als aanvulling op de kraamzorg. In de Randstad is deze zomer een tekort aan kraamverzorgers. De verzekeraars Delta Lloyd en Ohra willen dat de verzorgers hun schaarse tijd geheel aan kraamzorg kunnen besteden.
Gratis huishoudelijke hulp naast kraamzorg

Op langere termijn willen Ohra en Delta Lloyd een meer structurele oplossing zoeken in samenwerking met de brancheorganisaties en de politiek.

Tekort
De verzekeraars haken in op een eerder idee van minister van Volksgezondheid Ab Klink. In mei gaf hij de zorgverzekeraars de schuld van het huidige tekort aan kraamverzorgers, omdat zij te traag zouden hebben gereageerd op eerdere signalen hierover. Als een mogelijke oplossing opperde de minister aanvullende huishoudelijke hulp.

Meldpunt
In Den Haag, waar het tekort het grootst is, is een Meldpunt Kraamzorg opgericht. Kraambureaus geven door waar en wanneer nog verzorgers beschikbaar zijn, zodat het meldpunt een duidelijk overzicht heeft van de beschikbare zorg. Ziekenhuizen en verloskundigen kunnen bellen als een vrouw nog geen kraamzorg heeft gevonden. Het Haagse meldpunt wordt gecoördineerd door Lijn 1, een organisatie voor eerstelijnszorg, en gesteund door de verzekeraars.

Wenselijk
Eind vorige maand voorspelde de Nederlandse Beroepsvereniging van Kraamverzorgenden dat deze zomer in de Randstad dagelijks slechts drie uur kraamzorg geboden kan worden in plaats van de wenselijke vijf à acht uur. (Bron: Novum)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.