Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ wil dwangbehandeling zorgmijders

GGZ Rivierduinen, die Tristan van der Vlis behandelde voor schizofrenie, doet een beroep op de regering gedwongen behandeling van 'zorgwekkende zorgmijders' mogelijk te maken. ‘Tristan behoorde tot de groep zorgwekkende zorgmijders’, aldus directeur Marjolein ten Kroode van GGZ Rivierduinen zaterdag in het programma Nieuwsuur.
GGZ wil dwangbehandeling zorgmijders

De Nederlandse wet staat momenteel alleen gedwongen opname toe. ‘Het zou ons als samenleving soelaas bieden. Het zou goed zijn voor de patiënt en voor de GGZ’, aldus Ten Kroode in Nieuwsuur.

Beroepsgeheim

Ten Kroode zei verder dat het Openbaar Ministerie zich nooit direct tot de GGZ heeft gewend met het verzoek om inzage in het medisch dossier van Tristan. ‘We hadden het verzegeld klaarliggen en ter beschikking gesteld’, zei Ten Kroode. Wel had de GGZ volgens de GGZ-directeur de rechter in dat geval gevraagd te toetsen of het beroepsgeheim doorbroken mocht worden.

Vrijwillig
Officier van justitie Kitty Nooy zei eerder het ‘onbevredigend’ te vinden dat de instelling het dossier niet ter beschikking wilde stellen. Twee rechercheurs zijn half april namelijk wel naar Rivierduinen gegaan om het dossier van van der Vlis op te vragen. Zij kregen toen echter van de jurist van de geneesheer-directeur te horen dat het niet vrijwillig afgegeven zou worden, aldus een woordvoerster van het OM. De rechercheurs zijn daarop weer weggegaan.

Opsporing

Binnen politie en justitie gaan stemmen op voor inzage in medische dossiers voordat een wapenvergunning wordt verstrekt. Ten Kroode kan zich in dat idee niet vinden. ‘Dan worden wij onderdeel van het opsporingsapparaat’, aldus de GGZ-directeur. ‘Dan zijn we met zijn allen nog slechter af.’

Signalen inschatten
De ouders van Tristan uitten in 2008 bij de GGZ hun bezorgdheid over het wapenbezit van hun zoon. Komende week oordeelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg of de therapeuten van Tristan van der Vlis, die in april zes mensen en zichzelf doodschoot in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn, de risico’s en signalen juist hebben ingeschat.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.