Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ggz-patiënt bezwijkt aan zware verwondingen in isoleercel

Een psychiatrisch patiënt is in augustus 2009 overleden in het Deventer Ziekenhuis door fouten van dat ziekenhuis en van GGZ-instelling Dimence. Dat blijkt uit onderzoek van het EO-actualiteitenprogramma ‘De Vijfde Dag’. Het programma is in het bezit van het onderzoeksrapport.
Ggz-patiënt bezwijkt aan zware verwondingen in isoleercel

De 37-jarige man lag voor zijn dood wekenlang met zware verwondingen in een isoleercel. Na het overlijden van de patiënt onderzochten het ziekenhuis en de instelling de zaak, maar de uitkomsten van dat onderzoek werden bewust buiten de publiciteit gehouden. In ruil voor 22.500 euro moesten de nabestaanden afzien van publiciteit, zo meldt de EO.

Zware verwondingen
Uit het rapport wordt duidelijk dat patiënt Raymond onder tragische omstandigheden is overleden. Hij werd in een maand tijd tien keer overgebracht naar het Deventer Ziekenhuis, onder meer vanwege zware verwondingen die hij oploopt bij suïcidepogingen. Maar het ziekenhuis wil de psychiatrische patiënt niet opnemen en stuurt Raymond keer op keer terug naar de ggz-instelling. Raymond overlijdt in de isoleercel aan zijn zware verwondingen: zeven gebroken ribben, ernstig hersenletsel en anderhalve liter bloed tussen zijn longen. 

Accepteren
Emeritus hoogleraar en voormalig hoofd psychiatrie van het Erasmus Medisch Centrum, Michiel Hengeveld zegt in het programma dat het nooit zo ver had mogen komen. ‘Het ziekenhuis had de patiënt nooit mogen terugsturen en de kliniek had het terugsturen van zo’n zwaargewonde man nooit mogen accepteren.’

Onderzoek
De Tweede Kamer heeft vol ongeloof op de uitzending gereageerd, zo laat de EO weten. Een Kamermeerderheid pleit na het zien van de reportage voor een nieuw, onafhankelijk onderzoek naar het overlijden van de man. De Kamer wil ook van de minister weten of er meer patiënten zoals Raymond zijn, die niet de zorg ontvangen die ze nodig hebben. 

 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Bron: EO

1 REACTIE

  1. ggz verpleegkundige vivi drent mishandeld ook stevig,voordat patienten onterecht in de isoleercel gesleurd worden door deze dame.Een psychophatische mevrouw,die met haar potige voorkomen flink wat bloeduitstortingen kan veroorzaken en geniet van machtsmisbruik.Daar vallen heel wat geestelijke stoornissen op te plakken.Gevaarlijk dat zo iemand binnen de ggz werkt!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.