Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ-kliniek in Sneek sluit door tekort psychiaters

De GGZ-kliniek in het Antonius Ziekenhuis in Sneek gaat per 1 januari volgend jaar dicht. GGZ Friesland kan niet voldoende psychiaters leveren, zo liet de voorzitter van het bestuur Ruud Ramaker dinsdag weten. De kliniek is een samenwerkingsverband van het ziekenhuis en GGZ Friesland. Beide leveren psychiaters.
GGZ-kliniek in Sneek sluit door tekort psychiaters

Op dit moment heeft de kliniek ongeveer twintig patiënten in behandeling. Zij mogen volgens Ramaker op geen enkele manier onder de sluiting lijden. ‘Het gaat vaak om relatief kortdurende opvang, dus de meeste mensen zullen 1 januari uitbehandeld zijn. Eventueel kunnen ze overgeplaatst worden naar andere plaatsen’, aldus Ramaker.

Zelfstandig
Het Antoniusziekenhuis gaat zelfstandig psychiatrische zorg aanbieden in een zogenoemde psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis (PAZ). ‘We gaan verder met drie psychiaters’, aldus algemeen directeur Wouter van der Kam van het ziekenhuis.

Tekort
GGZ Friesland kampt met een structureel tekort van vijf tot tien psychiaters. In totaal werken 53 psychiaters bij de GGZ. Het tekort speelt ook landelijk. Oorzaak is volgens Ramaker dat veel studenten de studie te lang vinden duren. ‘Je bent minstens tien jaar onder de pannen’, zegt hij. Een bijkomend probleem is dat de vraag naar zorg op dit gebied alleen nog maar toeneemt. ‘Depressiviteit is in de samenleving een steeds groter probleem’, aldus Ramaker. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.