Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ-kliniek Amsterdam gesloten na dood patiënt

De ggz-kliniek SPDC Oost in Amsterdam wordt tijdelijk gesloten. Dat heeft de Raad van Bestuur besloten na een risico-inventarisatie. De omstandigheden in de kliniek laten ernstig te wensen over. De Inspectie voor de Gezondheidszorg had al ernstige tekorkomingen geconstateerd.
GGZ-kliniek Amsterdam gesloten na dood patiënt

Door Carolien Stam – Afgelopen vrijdag werden naar aanleiding van het overlijden van een patiënt in de isoleercel, al maatregelen getroffen. De directeur zorg is ontslagen, een verpleegkundige is, hangende het onderzoek, op non-actief gesteld. Ook werd een opnamestop afgekondigd en zijn twee van de vier isoleercellen gesloten.

Sluiten
SPDC Oost is een kliniek van ggz-instelling AMC de Meren. AMC de Meren en JellinekMentrum zijn op 1 september gefuseerd en heten nu Arkin. De Raad van Bestuur van Arkin sluit de kliniek nu om verdere risico’s te voorkomen en om volledig orde op zaken te kunnen stellen in de kliniek. Arkin laat weten dat, gezien de ernst van de situatie, er per direct een extern onderzoek wordt ingesteld met als doel volledige helderheid en transparantie.

Dood
Op 2 september werd een 47-jarige schizofrene cliënt dood aangetroffen in een isoleercel van SPDC Oost. Volgens een schouwarts was de man een natuurlijke dood gestorven. De familie drong echter aan op autopsie. Daaruit zou zijn gebleken dat het slachtoffer is gestikt in een stuk brood met pindakaas.

Inspectie
De instelling meldde het incident pas na tien dagen aan de

Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het blijkt dat de Inspectie in mei van dit jaar een onderzoek had uitgevoerd in de instelling. Daaruit bleek dat de patiëntenzorg in het SPDC-Oost onder de maat was. Het personeel is overbelast zijn en de ruimten zijn verwaarloosd.

Plan van aanpak
Het rapport van de Inspectie is echter pas op 21 augustus door de instelling ontvangen, laat woordvoerder Gerrit Averink van Arkin weten. Inmiddels is, aldus de woordvoerder, ook een plan van aanpak naar de Inspectie gestuurd waarin wordt ingegaan op de geconstateerde tekortkomingen.

Overgeplaatst
De zeventien cliënten die nu nog op de gesloten afdeling van de SPDC Oost zitten, worden overgeplaatst naar een andere gesloten instellingen in Amsterdam. De vijftien cliënten van de open afdeling worden tijdelijk ondergebracht in passende locaties van Arkin of van één van de locaties van collega-instellingen. Het verpleegkundig personeel en de medische staf volgen de cliënten naar de nieuwe locatie zodat voldoende kwantitatieve en kwalitatieve bezetting gewaarborgd is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.