Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gezamenlijke invulling zorgvraag maakt ouderen zelfstandiger

In overleg met ouderen zelf de zorgvraag invullen, werpt z'n vruchten af. Ouderen die deelnamen aan één van de elf proeftuinen in het project 'Versterken van verpleging thuis' ervaren meer zelfredzaamheid en veiligheid. De (wijk)verpleegkundigen vinden op hun beurt het werk uitdagender geworden.
Gezamenlijke invulling zorgvraag maakt ouderen zelfstandiger

Staatssecretaris Marlies Veldhuizen van Zanten nam het eindrapport van het project van patiëntenfederatie NPCF en de beroepsvereniging V&VN in ontvangst. Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN is blij met de uitkomsten: ‘De proeftuinen hebben zo’n geweldig resultaat voor cliënten en wijkverpleegkundigen opgeleverd. Doordat de wijkverpleegkundigen de indicatie naast zich mochten neerleggen en in overleg met de cliënt konden bespreken welke ondersteuning nodig was, konden zij ook betere afspraken maken over hun beschikbaarheid voor cliënten. Wij hebben de staatssecretaris aangegeven dat zij met een Basisvoorziening Wijkverpleging, moet komen, zodat in heel Nederland gewerkt kan worden zoals in de proeftuinen. De beschikbaarheidsfunctie kan daar onderdeel van uitmaken.’

Proeftuinen
Het rapport doet verslag van elf proeftuinen. In het afgelopen jaar kregen wijkverpleegkundigen in deze proeftuinen de ruimte om de indicatie naast zich neer te leggen. Op basis van hun professionele blik konden zij in overleg met de kwetsbare oudere zélf de zorgvraag in volle breedte (zorg, wonen en welzijn) vaststellen. De deelnemende ouderen ervaren meer afstemming en versterking van zelfredzaamheid. Ze voelen zich veilig, omdat ze terug kunnen vallen op de wijkverpleegkundige. De wijkverpleegkundigen vinden hun werk uitdagender omdat ze meer ruimte ervaren om hun professie te kunnen uitvoeren. Ondanks het feit dat de wijkverpleegkundigen zelf de zorg bepaalden, bleven ze binnen de financiële kaders. De beschikbaarheid en de toegankelijkheid van wijkverpleging nam toe.

Betere zorg
Ook Wilna Wind, directeur NPCF reageert enthousiast op de uitkomsten van de proeftuinen: ‘Kwetsbare ouderen hebben betere zorg gekregen, hebben veiliger gevoel en kunnen langer thuis blijven. Daar gaat het om.’

1 REACTIE

  1. Wat een goed en fantastisch experiment en uitkomst.
    Beide partijen; de oudere (meer inspraak) en de profesional in overleg, samen invulling geven aan de zorg vraag, zoals ouderenadviseurs altijd al doen.
    Dan toch een opmerking of liever gezegd een vraag:
    neemt de wijkverpleegkundige ook het welzijnsaspect op zich?
    Kan me niet voorstellen. Er zijn namelijk ook zeer profesionele werkers voor (is ook een vak op zich) o.a. ouderenwerkers en-adviseurs.
    Hoor graag van u

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.