Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten weigeren bijdrage wachtlijstgeld jeugdzorg

'Een principiële zaak’, noemt wethouder Leonard Geluk van Rotterdam de weigering van de grote steden om bij te dragen aan extra investeringen in wachtlijstgeld voor de jeugdzorg. ‘Dat is een wettelijke taak van de minister.’
Gemeenten weigeren bijdrage wachtlijstgeld jeugdzorg

Door Carolien Stam – ‘De grootstedelijke regio’s hebben geen potje om extra geld voor jeugdzorg op te hoesten. ‘Dan moeten de grote steden het maar betalen’, zegt minister Rouvoet. ‘ Dus worden wij dubbel aangeslagen. Het is de wettelijke taak van de minister om zorg te dragen voor voldoende budget voor jeugdzorg. Als dit de sfeer wordt voor het nieuwe financieringsstelsel dat in 2010 wordt ingevoerd, dan kunnen we daar niet in meegaan,’ waarschuwt de Rotterdamse wethouder van jeugd, gezin en onderwijs, Leonard Geluk.

Wachtlijsten

Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin trekt in zijn begroting voor komend jaar 90 miljoen euro extra uit voor het wegwerken van de wachtlijsten in de jeugdzorg. Provincies en de vier grootstedelijke regio’s, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht, moeten daar nog eens 90 miljoen bij doen. Dat heeft minister Rouvoet met de provincies afgesproken.

Niet blij
Maar de grote gemeenten hebben in een brief laten weten daarvoor geen geld te hebben uit eigen middelen. ‘Ik ben daar niet blij over,’ was de reactie van minister Rouvoet. ‘Zij moeten ook hun bijdrage leveren. Ik zal met de grootstedelijke regio’s hierover gaan praten en hun argumenten goed aanhoren.’

Wettelijke samenwerking
Voor het komende jaar is de minister van Jeugd en Gezin van plan een voorstel in te dienen om de samenwerking tussen professionals in de jeugdzorg wettelijk te verankeren. Dat zegt minister Rouvoet in het interview dat over twee weken verschijnt in Zorg+Welzijn magazine. Rouvoet wil af van ‘vrijblijvende samenwerking’ in de hulpverlening. De Inspectie voor de Jeugdzorg controleert of de verschillende partijen zich ook aan de afspraken houden en er zijn sancties aan verbonden.

Mager
‘Ik heb tegen Rouvoet gezegd dat dit voorstel te mager is,’ zegt wethouder Leonard Geluk. ‘Het leidt niet tot de mogelijkheid voor wethouders om knopen door te hakken bij belangrijke beslissingen over de hulp die een kind nodig heeft. Een wethouder kan bijvoorbeeld niet zeggen: ‘Ik maak nu de jeugdzorg – of de jeugdgezondheidzorg – verantwoordelijk voor de hulp aan dit kind.’ Controle door de Inspectie voor de Jeugdzorg komt weer neer op lange procedures.’

Doorzettingsmacht
Geluk vindt dat wethouders, wat hij noemt: ‘doorzettingsmacht’ moeten hebben. Minister Rouvoet moet dat wettelijk vastleggen. Bovendien hebben wij last van een versnipperde geldstroom’, aldus Geluk. ‘We krijgen bijvoorbeeld geld voor kinderen die crimineel zijn, maar mogen dat geld niet besteden aan het voorkomen van criminaliteit. Wethouder Geluk van Rotterdam pleit voor een fonds, waarin ‘de enorme hoeveelheid geldstromen worden samengevoegd. Dan kunnen de gemeenten zelf bepalen waar dat geld naar toe gaat.’

Centra voor Jeugd en Gezin
In zijn begroting voor 2009 trekt minister Rouvoet ook extra geld uit voor uitbreiding van het aantal Centra voor Jeugd en Gezin (CvJG) en voor uitbreiding van de regionale RAAK-aanpak tegen kindermishandeling. Die moet uitgebreid worden van 4 naar 15 regio’s. De doorlooptijd voor een onderzoek moet worden teruggebracht van dertien naar tien weken. De meldcode kindermishandeling voor professionals wordt verder gestimuleerd.

Bundeling
Het kabinet wil dat in 2011 in elke gemeente een Centrum voor Jeugd en Gezin is gevestigd. Deze centra zijn een bundeling van bestaande instanties, benadrukt Rouvoet. Nu zijn er ongeveer 50 CvJG, eind 2009 moeten er 125 zijn. Rouvoet trekt bovenop het beschikbare bedrag van ruim 200 miljoen, nog eens 46 miljoen extra uit voor de CvJG. De gemeenten moeten uit het Gemeentefonds nog eens 50 miljoen investeren in de centra.

Hangjongeren
Volgens Brancheorgansiatie MOgroep ontbreekt in de plannen van Rouvoet de aanpak van probleemjeugd ouder dan 10 jaar. De brancheorganisatie vindt dat de minister meer geld moet investeren in jongerenwerk. ‘Minister Rouvoet erkent het belang van samenwerking tussen CvJG en (hang)jongeren. Maar het blijft bij woorden. Daadwerkelijke investering in het jongerenwerk ontbreekt. Door niet te investeren in preventieve voorzieningen belanden jongeren uiteindelijk in duurdere, specialistische jeugdzorg of in het criminele traject.’

Recidive
Voor de aanpak van jeugdcriminaliteit trekt minister Hirsch Ballin van Justitie 24,4 miljoen euro extra uit. Onder meer voor de uitvoering van 500 extra gedragsbeïnvloedende maatregelen en voor het terugdringen van de recidive. Voor het verkleinen van de groepen in de justitiële jeugdinrichtingen is 48 miljoen beschikbaar.

Ekd
Zowel de het elektronisch kinddossier (ekd) als de verwijsindex risicojongeren worden januari 2009 ingevoerd. Op die manier wil minister Rouvoet dat problemen bij kinderen en jongeren vroegtijdig worden aangepakt door snelle informatieoverdracht.

Analyse
De voortdurende en snelle stijging van de zorgvraag én van de problemen van kinderen en jongeren baart de minister van Jeugd en Gezin grote zorgen, zo liet hij vorige week al in de Tweede Kamer blijken. De minister kondigde toen aan dat hij, samen met betrokken collega-ministers – een analyse wil laten maken van de problemen bij kinderen/jongeren en de kennelijke groei daarvan. Overigens hebben inmiddels ook andere partijen als GroenLinks en PvdA in navolging daarvan gezegd dat een onderzoek naar de jeugdproblemen moet komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.