Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten vrezen bezuinigingen Participatiebudget

‘Pijnlijke keuzes op het terrein van educatie en minder geld voor re-integratie en bestrijding van jeugdwerkloosheid.’ De gemeenten voorspellen dat de aangekondigde bezuinigingen van het kabinet op het Participatiebudget vergaande gevolgen zullen hebben voor een kwetsbare groep burgers. Vanaf 8 december praat de Tweede Kamer over de begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2010.
Gemeenten vrezen bezuinigingen Participatiebudget

Door Carolien Stam – Doordat mensen tijdens de huidige crisis sneller werkloos raken, wordt een groter beroep gedaan op het Participatiebudget van gemeenten. De VNG roept het kabinet in een brief op af te zien van de voorgenomen bezuinigingen. Gemeenten hebben juist voldoende financiële armslag nodig om de effecten van de crisis op te vangen en te investeren in mensen en werkgelegenheid.

Besparing
Op 1 januari 2009 is de Wet Participatiebudget ingegaan: één budget voor re-integratie, inburgering en volwasseneneducatie. Het kabinet wil nu 75 miljoen euro bezuinigen op re-integratie in 2010. Voor 2011 gaat het zelfs om 120 miljoen euro. Bovendien wordt het gemeentelijk budget voor volwasseneneducatie gehalveerd met 50 miljoen euro. Ook op het inkomensdeel van de Wet Werk en Bijstand heeft het kabinet besparingen ingeboekt.

Pijnlijk
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stelt in haar  briefaan de Tweede Kamer dat de gemeenten worden onvermijdelijk worden gedwongen tot: ‘Pijnlijke keuzes in hun ambities op het terrein van educatie.’ Bovendien zullen de bezuinigingen de uitstroom van WWB-ers naar een reguliere baan en de bestrijding van werkloosheid in de gemeenten ernstig belemmeren. Met alle gevolgen voor cliënten.

Ontschotting
Er is ook kritiek op de uitvoering van de Wet Participatiebudget door de gemeenten. Zo zouden de gemeenten nog onvoldoende een geïntegreerd beleid hebben op het gebied van re-integratie, educatie en inburgering. Gemeenten pleiten voor meer “ontschotting” van de financieringsstromen en regels.

Vertrouwen
De gemeenten klagen over gebrek aan vertrouwen omdat het kabinet meer regels en aanvullende voorwaarden stelt aan de uitvoering van het participatiebeleid in gemeenten. ‘Steeds weer moeten gemeenten inboeten op de ruimte die hen door het kabinet wordt gegund om eigen beleidskeuzes te maken binnen het Participatiebudget.’

Ruimte
De gemeenten stellen in de brief dat zij van het kabinet meer ruimte willen om ‘invulling te geven aan een decentraal participatiebeleid’.  Zij vinden dat het kabinet te veel wil ‘Sturen op aantallen en soorten trajecten’.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

 

Bron: VNG/Foto: Stijn Rademaker

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.