Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten krijgen ‘participatiepot’ van 2 miljard

Gemeenten krijgen vanaf 2009 de beschikking over één grote pot met bijna 2 miljard euro om werklozen aan een baan te helpen, nieuwkomers in te burgeren en laagopgeleiden scholing te geven. In dit zogenoemde participatiefonds worden reeds bestaande budgetten voor Sociale Zaken, Onderwijs en Integratie aan elkaar gekoppeld.
Gemeenten krijgen 'participatiepot' van 2 miljard

Staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken) hoopt dat gemeenten mensen zo beter kunnen helpen, omdat langdurig werklozen, laaggeschoolden en vreemdelingen vaak zowel extra scholing als hulp nodig hebben bij het vinden van een baan.

Koppeling
Aboutaleb zei dat vrijdag in de ministerraad overeenstemming is bereikt met collega-bewindslieden Vogelaar (Integratie) en Van Bijsterveldt (Onderwijs) over het koppelen van budgetten in één fonds voor participatie. Sociale Zaken stort het meeste geld in de participatiepot: circa 1,5 miljard euro aan bestaande bijstandsbudgetten voor hulp bij het vinden van werk.

Grenzen
Volgens Aboutaleb lopen gemeenten nu vaak tegen de grenzen van budgetten en beleidterreinen op. Zo heeft een nieuwkomer soms extra scholing nodig om de Nederlandse taal goed te leren, maar is daarvoor onvoldoende inburgeringsgeld. Terwijl een goede beheersing van de taal wel noodzakelijk is om de man die afhankelijk is van een bijstandsuitkering, aan een baan te helpen.

Verantwoording
Om van de verschillende budgetten gebruik te maken, moeten gemeenten nu nog bij drie verschillende ministeries verantwoording afleggen. Doordat er straks een participatiepot is, hoeven ze nog maar een plan te maken om mensen aan de slag te helpen in hun gemeente.

Volwasseneneducatie
De eerste twee jaar zijn gemeenten nog wel verplicht het geld voor volwasseneneducatie, dat overgeheveld wordt vanuit de begroting van OCW, te besteden bij de Regionale Opleidingscentra (ROC’s). In samenwerking met gemeenten en ROC’s bekijkt het kabinet of in de toekomst ook dit laatste voorschrift kan vervallen.

Start
Het kabinet wil het fonds op 1 januari 2009 van start laten gaan. Binnenkort starten 25 gemeenten met pilots ter voorbereiding op de start van het participatiefonds. (ministerie AZ/ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.