Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten houden 200 miljoen zorggeld vast

Gemeenten hebben vorig jaar circa 200 miljoen euro overgehouden aan de huishoudelijke hulp in de thuiszorg. Dat schatten brancheorganisatie Actiz en het ministerie van Volksgezondheid.
Gemeenten houden 200 miljoen zorggeld vast

Terwijl medewerkers van de thuiszorg massaal ontslag wordt aangezegd, houden de gemeenten een deel van de 1 miljard euro, dat zij van de overheid kregen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning, in de portemonnee. De thuiszorgaanbieders schatten het bedrag op 180 miljoen euro, VWS gaat uit van 200 miljoen.

Het kan kloppen
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)zegt dat ‘het kan kloppen dat geld over is.’ Ze vindt dat gemeenten ‘goed hebben gekeken naar kwaliteit en wat nodig is. Misschien is in de oude situatie te snel te dure hulp gegeven.’ De VNG adviseert het geld te reserveren. ‘Wij zeggen: je zult het volgend jaar hard nodig hebben’, aldus een woordvoerder. De VNG verwacht dat zorgaanbieders bij de nieuwe aanbesteding eind dit jaar de prijs opschroeven wegens de groeiende vraag.

Aanbesteden
Sinds begin 2007 zijn gemeenten verantwoordelijk voor huishoudelijke hulp, die zij op de vrije markt aanbesteden. Dit leidt ertoe dat veel vaker de goedkopere vorm van huishoudelijke hulp wordt gegeven en niet de meer omvattende en duurdere hulp.

Lage tarieven
Thuiszorgwerknemers zijn daar de dupe van. Zorgondernemingen hebben bij de aanbestedingen met lage tarieven ingeschreven om opdrachten in de wacht te slepen. De prijs was soms zo laag dat ze vaste werknemers niet meer konden betalen en slechtere arbeidsvoorwaarden moesten bieden.

Gedupeerd
Of de cliënt ook gedupeerd is, is volgens het ministerie van VWS moeilijker te zeggen. Het ministerie concludeerde op basis van een onderzoek eind vorig jaar dat cliënten over het algemeen tevreden zijn. De Socialistische Partij spreekt daarentegen van een zorgverschraling. Uit een

artikel in het recente nummer van Zorg+Welzijn

wordt echter duidelijk dat veel cliënten minder zorg krijgen, maar daar niet over durven te klagen. Er is wel degelijk sprake is van verborgen zorgbehoefte.

Meldpunt
Een maand geleden openden cliëntenorganisaties een meldpunt voor klachten van cliënten van wie de zorgbehoefte opnieuw vastgesteld moet worden. Tot nu toe zijn 340 problemen gemeld. Van de melders is twee procent het oneens met het indicatieadvies. Zij vinden dat de hoeveelheid zorg is verminderd en klagen over de wisselende en onkundige hulpen. Er moeten 300.000 mensen opnieuw beoordeeld worden.

Hoorzitting en spoeddebat

SP-Kamerlid Agnes Kant wil dat de Tweede Kamer een hoorzitting organiseert over de problemen in de thuiszorg, waarbij mensen aan het woord komen die de dagelijkse praktijk ervaren. Vervolgens moet de Kamer hierover in debat gaan met verantwoordelijk staatssecretaris Bussemaker. Kant wil hoorzitting en spoeddebat over problemen thuiszorg.

Noodklok
‘Hier is iets fundamenteel mis’, stelt Kant. ‘De noodklok klinkt, maar de politiek blijft op haar handen zitten. Ik wil dat de thuiszorgwerkers en hun klanten in een hoorzitting aan de kamerleden komen vertellen wat er speelt en welke problemen er zijn. Dan kunnen we met die informatie in de hand een beroep doen op de staatssecretaris, zodat die eindelijk gedwongen kan worden om in te grijpen.’ Vorige week raakte de partij in opspraak na het uitzenden van een reclame-spotje over de problemen in de thuiszorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.