Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gemeenten doen te weinig tegen radicalisering

Ruim de helft van de Nederlandse gemeenten heeft geen beleid op het gebied van radicalisering. Dat blijkt uit een evaluatierapport van de Inspectie Veiligheid & Justitie. ‘Gemeenten zijn doorgaans pas bereid te investeren in de aanpak, wanneer blijkt dat radicalisering aan de orde is in een betreffende gemeente. Hier doet zich een “kip of ei situatie” voor. Want het is de vraag in hoeverre het mogelijk is na te gaan of radicalisering speelt, wanneer medewerkers hiertoe niet eerst opgeleid zijn.’
AdobeStock

Of het onderwerp radicalisering wel of niet op het netvlies van een gemeente staat, hangt vaak samen met de grootte van een gemeente. Uit een digitale vragenlijst die werd verzonden door de inspectie, blijkt dat alle grote gemeenten beleid hebben op het gebied van radicalisering. Van de kleine gemeenten gaf 36 procent aan beleid te hebben en van de middelgrote gemeenten 70 procent.

Herkennen

Kleinere gemeenten zijn volgens de inspectie van mening dat radicalisering geen probleem is in hun gemeente en zijn daardoor minder snel bereid te investeren in voorlichtingsprogramma’s of opleidingen voor hun ambtenaren. Doordat er niet geïnvesteerd wordt, is het volgens de opstellers van het rapport mogelijk dat problemen over het hoofd worden gezien omdat het herkennen van radicalisering moeilijk is.


‘Met deze interventie doe je iets aan de voorkant van radicalisering. Aan preventie. Je wacht niet tot het te laat is. Het versterkt de basis.’ Dat zegt Ron van Wonderen. Voor Kennisplatform Integratie & Samenleving onderzocht hij de interventie ‘Weerbaar opvoeden tegen radicalisering’. Lees meer >>


Op de agenda

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) laat in Inspectie Veiligheid & Justitieeen reactie aan Trouw weten te erkennen dat radicalisering overal in Nederland voorkomt en het daarom van belang is dat alle gemeenten, of ze nou klein of groot zijn, het onderwerp op de agenda houden. Ook als er geen concrete problemen spelen of aanwijzingen zijn die duiden op radicalisering van inwoners. Om te zorgen dat ook de kleine gemeenten zich meer met het onderwerp bezig kunnen houden, hebben de regionale Veiligheidshuizen, waarin gemeenten, justitie, politie, reclassering en zorg samenwerken,  volgens een woordvoerder van de VNG het initiatief genomen om kleine gemeenten te ondersteunen.

1 REACTIE

  1. zou je niet de imam’s kunnen inschakelen die van goede wil zijn natuurlijk. Zodat zij in de moskee aan ouders kunnen aangeven waar ze op moeten letten en dat als er verdenking is dat het gemeld wordt aan de imam en die kan dan evt een vertrouwenspersoon inschakelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.