Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geldproblemen dreigen voor psychotherapeuten

Psychotherapeuten met een eigen praktijk dreigen in financiële moeilijkheden te raken. Sinds begin dit jaar kunnen ze hun behandelingen namelijk niet meer maandelijks declareren bij de zorgverzekeraar.
Geldproblemen dreigen voor psychotherapeuten

Een groot deel van de ongeveer 1.500 vrijgevestigde therapeuten ontving vanaf dat moment geen inkomen meer uit hun vrije praktijk. Dit schrijven de beroepsverenigingen NVVP en NIP in brandbrieven aan minister Klink van Volksgezondheid en de Tweede Kamer. Ze dreigen naar de rechter te stappen als Klink ze niet tegemoetkomt, meldt Volkskrant.

Financieringssysteem
Door de invoering van een nieuw financieringssysteem voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz), kan er niet langer per zitting worden afgerekend, maar pas aan het einde van de complete behandeling, de zogeheten diagnosebehandelcombinatie (dbc). Dat kan maanden duren. Voor grote instellingen is dat geen probleem, maar wel voor de vrijgevestigde ‘eenpitters’.

Compensatie
De problemen zijn extra gecompliceerd door haperende software bij therapeuten en zorgverzekeraars. De vrijgevestigde therapeuten hebben de afgelopen twee jaar gemiddeld bijna 30 duizend euro gestoken in de software die voor het nieuwe financieringssysteem noodzakelijk is, maar hebben nu te weinig inkomsten om die investering terug te verdienen. Daarom eisen ze van Klink compensatie.

Wachtlijsten
De therapeuten waarschuwden vorig jaar al voor de perikelen, maar Klink was tot dusver niet onder de indruk. NVVP en NIP vrezen dat veel vrijgevestigden uit onvrede met het nieuwe systeem hun praktijk zullen beëindigen. Dat gebeurde eind 2007 ook, toen ongeveer driehonderd vooral oudere therapeuten het voor gezien hielden. De vrijgevestigden vrezen dat het aantal privépraktijken zal dalen, terwijl de vraag naar dit type hulp juist stijgt. Daardoor zullen de wachtlijsten groeien, denken ze. Vrijgevestigden behandelen jaarlijks zo’n 100 duizend patiënten. (Bron: Volkskrant)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.