Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Geestelijke handicap bij kind is toeval

In veel gevallen blijken spontane genmutaties in de eicel of zaadcel van de ouders de oorzaak van de verstandelijke handicap van hun kind. Dat blijkt uit onderzoek van UMC St. Radboud in Nijmegen. Tot nu toe was het vaak een mysterie hoe uit twee gezonde ouders een geestelijk gehandicapt kind geboren kan worden.
Geestelijke handicap bij kind is toeval

Ouders die zonder aanwijsbare redenen een geestelijk gehandicapt kind krijgen, beslissen vaak om na de geboorte van hun geestelijk gehandicapte kind verder geen kinderen te nemen, omdat ze niet weten hoe groot de kans op herhaling is. Door dit onderzoek kan een groot deel van die onzekerheid worden weggenomen, zo meldt Nieuwsuur. De mutatie komt immers spontaan tot stand, en komt niet bij iedere zwangerschap voor.

Genenpakket
Tijdens het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder tien geestelijk gehandicapte kinderen en hun ouders, brachten de onderzoekers van zowel de ouders als hun kind het volledige genenpakket in kaart. Van de 20.000 menselijke genen spelen vermoedelijk ongeveer 1.000 genen een rol in de vorming van de hersenen. De onderzoekers ontdekten, dat één enkele mutatie in die genengroep een verstandelijke handicap kan veroorzaken. Ze kwamen tot die conclusie door de genen van de ouders en hun kind te vergelijken.

lass=”readmore”>Ga voor meer video’s naar de videopagina»

Bron: Nieuwsuur

3 REACTIES

  1. Hoe het ook zij; de keuze voor een kind is primair de verantwoordelijkheid voor de ouder(s). Dat impliceert dus dat de ouders ook primair verantwoordelijkheid dienen te dragen voor de zorg en opvoeding (kosten) voor het kind. Ook als dat dus met beperkingen wordt geboren of op latere leeftijd beperkingen oploopt, die niet of onvoldoende door de ouders zelf kunnen worden gecompenseerd.
    Het getuigt van anti-sociaal gedrag om de gevolgen van de primaire keuze af te wentelen op de gemeenschap.
    Wie daar niet aan wil… moet niet aan kinderen beginnen

  2. Lees alle reacties
  3. En hoeveel fouten voor, tijdens en na de bevalling worden er gemaakt zonder dat dit wordt gemeld?
    Een conclusie de wereld in sturen op basis van een onderzoek met 10 deelnemers is toch volksverlakkerij.
    Wie moeten er gerustgesteld worden: de ouders of de grote boze buitenwereld?

  4. Er zijn een groot aantal verschillende mutaties in een groot aantal genen (1000) die de oorzaak kunnen zijn van een geestelijke handicap. Daarom is het statistisch gezien niet juist om maar 10 kinderen in de onderzoeksgroep op te nemen.
    De onderzoeksgroep is veel te klein om een vergaande conclusie uit te kunnen trekken. Nader onderzoek bij meer kinderen is op zijn plaats, je hebt er in deze onderzoeksopzet al gauw een paar 1000 nodig om betrouwbare conclusies uit te kunnen trekken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.