Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Forse daling dekkingsgraad pensioenfonds Zorg en Welzijn

De dekkingsgraad van pensioenfonds Zorg en Welzijn is in het derde kwartaal van dit jaar gedaald tot 91 procent, vergeleken met 110 procent in het voorgaande kwartaal. Dat maakte het fonds donderdag bekend. Als de situatie niet sterk verbetert, kan dat mogelijk een verlaging van de lopende en opgebouwde pensioenen betekenen.
Forse daling dekkingsgraad pensioenfonds Zorg en Welzijn

Volgens Zorg en Welzijn hebben het verdere verloop van de Europese schuldencrisis en verslechterde economische vooruitzichten geleid tot een scherpe daling van de rente en verliezen op de beleggingen in de laatste 2 maanden van het afgelopen kwartaal.

Lagere pensioenen
‘Het gaat niet goed met de dekkingsgraad’, zei directeur Peter Borgdorff. ‘Met de huidige financiële positie kunnen de pensioenen komend jaar niet worden verhoogd. Als de situatie voor het eind van dit jaar niet sterk verbetert, kan dat in het uiterste geval een verlaging van de lopende en opgebouwde pensioenen betekenen.’

Voorkomen
Volgens Borgdorff zal het fonds er alles aan doen om dat te voorkomen, ‘maar we kunnen de rekening niet doorschuiven naar de toekomst’. Zorg en Welzijn is verantwoordelijk voor het pensioenbeleid en -vermogen van 2,4 miljoen (oud-) werknemers in de sector zorg en welzijn.

Bron: ANP/Stock.xchng

7 REACTIES

 1. Wij als werknemers in de zorg zijn verplicht deel te nemen aan
  een pensioenfonds. Ik vind het zeer kwalijk dat wij een infantiele
  vragenlijst voorgeschoteld krijgen en daarmee een deel van onze inleg in
  de vorm van een vakantie cheque a 250,- terug kunnen winnen.
  Beste verplichte deelnemers, de idioot die deze 14 vragen heeft bedacht zit zich te pletter te vervelen en speelt mooi weer met onze centen met als doel ons beter van dienst te zijn.
  Laat me niet lachen.
  Waar mijn voorkeur naar uit gaat is niet meer deel te nemen aan dit
  pensioenfonds maar daar kunnen ze mij niet mee van dienst zijn.

 2. Lees alle reacties
 3. Ook ik ben als ik 61 word 40 jaar aan het werk. Daarnaast heb ik de zorg voor een bejaarde moeder die steeds intensiever wordt en pas ik op de kleinkinderen zodat het sallaris van onze kinderen niet naar opvang gaat die ook steeds onbetaalbaarder wordt. Heerlijk vervroegd met pensioen hoe fijn ik mijn werk ook vind. Tijd voor mijzelf dik verdiend vind ik al een paar jaar. En nu doorwerken tot 65 ? Dadelijk steeds meer uren inleveren omdat het in de zorg werken lichamelijk nu al eigenlijk niet meer kan? (word nu 60)

 4. Het is georganiseerde misdaad: je bent verplicht te betalen, hebt geen zeggenschap en geen verhaal. Je kunt niet eens weigeren verder mee te betalen nu je verdere inleg alleen tot verlaging van de uitkering leidt. En je kunt je geld niet opnemen nu het er nog is.
  Borgdorff zegt wel er alles aan te doen, maar hij heeft er echt geen invloed op of de situatie aan het eind van dit jaar sterk verbeterd zal zijn.
  En je hoeft geen econoom of financieel deskundige te zijn om te weten dat het aan het eind van dit jaar echt niet beter zal zijn.
  We moeten ons verder voorbereiden op minder, op sober, en op krimp in plaats van groei. In onze genen zit nog altijd stevig verankerd dat er maar een weg is: groei. Dat is m.i. achterhaald. We gaan met z’n allen de andere kant op.
  Degenen die aan de top staan willen dat nog wel niet waar hebben, vooral voor zichzelf niet: dus die dekken zichzelf nog in met bonus, hoog salaris, beleggingen etc. Veel gewone mensen merken al dagelijks dat het niet meer wordt maar minder.
  Helene

 5. ik werk vanaf mijn 19e praktisch fulltime in de ouderenzorg.Aan het bed met onregelmatige diensten, komend jaar 40 jaar.Vanaf mijn 25e heb ik pensioenpremie betaald.Niet weinig maar daar krijg je wel wat voor terug als je aan je pensioen toe bent, dacht ik altijd.Mijn plan is om te stoppen met 60/61 jaar.Tot mijn schrik zag ik op het pensioenoverzicht dat het nettobedrag 200 minder was dan op het vorige overzicht,als ik zou stoppen met 61.
  als nu ook de dekkingsgraad naar beneden gaat kan ik het wel laten om te stoppen omdat ik vind dat ik niet voldoende inkomen overhoud.
  Dan toch maar doorgaan tot 65, er lijkt niets anders op te zitten.Maar wat zit er dan nog in de pot die ik zelf mee opgebouwd heb maar geen zeggenschap over heb gehad.Ik vind dit echt zuur.Tenslotte is er door onze generatie wel meebetaald aan mensen die wel met 60 met pre pensioen konden gaan en sommige zelfs al eerder.
  gelukkig ben ik (nog) gezondmaar toch.
  En waar hebben we dit aan te danken, naar mijn idee aan de cultuur van bonussen en graaien, daar lijkt de hele financiele markt op gestoeld blijkbaar.Wie betalen het gelag?Juist de gewone werknemers, die alleen maar van bonussen horen en er voor betalen.

 6. Verbazingwekkend nieuws, was er vorig jaar ook al niet gekort? Betalen we al niet veel meer dan voorheen voor ons pensioen.
  Als het eind van het jaar niet verbetert ??
  Lijkt mij toch een taak van het pensioenfonds om vooruit te denken en niet te gaan zitten wachten tot eind van het jaar.
  Verbazingwekkend.

 7. Onbegrijpelijk,hebben geen inspraak hoe en waar beleggen,maar mogen wel opdraaien voor de tegenvallende opbrengsten.Soms belegd in Griekse aandelen of obligaties?Voor mij mogen allen pensioenfondsen op de schop,kan dan zal bepalen hoe en waar beleggen en ben daar dan zelf verantwoordlijk voor.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.