Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Fondsenwerving: ‘Het roer moet om, van subsidie naar filantropie’

De aankomende twee jaar wordt er zoveel bezuinigd binnen de zorg-, welzijn- en onderwijssector, dat organisaties wel gedwongen worden filantropie als financieringsmanier te zien. Dat stelt Theo Schuyt, hoogleraar Filantropie aan de VU Amsterdam. ‘Het roer moet helemaal om.’
Fondsenwerving: ‘Het roer moet om

Door Alexandra Sweers – ‘Nederland is nog nooit zo rijk geweest’, zegt Schuyt. ‘Veel mensen hebben wat geld over en willen wat doen voor het algemeen belang. Er heerst een do-it-yourself gevoel, mensen willen best geld en tijd in de maatschappij steken. De actieve burger bestaat.’ Maar toch worden veel voorzieningen in Nederland betaald door de overheid. ‘Nederland heeft een enorme non-profitsector, de grootste van de wereld’, aldus de hoogleraar.

Roer om
Schuyt verwacht over twee jaar ‘giga-bezuinigingen’. Onder andere door de crisis. ‘Dan neemt de armoede toe, de cohesie in de wijken vermindert. Het aantal vraagstukken over zorg en welzijn zal groter worden, terwijl er op het hulpaanbod van de overheid bezuinigd wordt. Je zult zien dat het roer helemaal omgaat.’ Meer professionals moeten daarom filantropie als financieringsmanier ontdekken, vindt Schuyt. ‘Een voorbeeld hiervan zijn de academische ziekenhuizen in Nederland die allemaal gebruik maken van fondsen.’

Urgency
Maar zolang de overheid blijft subsidiëren zullen maatschappelijke organisaties hun draagvlak niet verschuiven naar fondsen, stelt de hoogleraar. ‘Mensen komen pas in beweging als er problemen zijn, als de subsidie stopt. De sense of urgency ontbreekt nu. Ik heb bijvoorbeeld in gesprekken met de VO-raad (de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs red.) voorgesteld dat middelbare scholen meer naar fondsenwerving moeten kijken. Maar ze luisteren er niet naar. De gemeente hoeft fondsenwerving niet te faciliteren, want filantropie komt vanzelf onder de aandacht als de gemeenten gedwongen worden te gaan bezuinigen.’

Vergadercircuit
Nu wordt er nog veel met subsidiegelden gegooid, volgens Schuyt. ‘Dan blijkt dat het beleid voor achterstandswijken geen effect heeft gehad, terwijl er miljoenen euro’s mee gemoeid zijn. Fondsen en gevers zijn directer betrokken dan de overheid. Professionals moeten op een andere manier verantwoording afleggen aan donateurs dan aan de overheid. Weet je hoeveel managementlagen er in het onderwijs zijn? Als donateur ga je niet een vergadercircuit financieren.’

Geven
Theo Schuyt is dagvoorzitter tijdens het praktijkcongres ‘Kapitaal voor actief burgerschap’. De hoogleraar Filantropie is initiator van het project ‘Geven in Nederland’. Een onderzoek waarbij het geefgedrag van huishoudens, individuen, fondsen, bedrijven en goede-doelenloterijen in kaart gebracht wordt. De resultaten worden iedere twee jaar uitgegeven in een boek. ‘Geven in Nederland 2009’ wordt op 27 mei gepresenteerd op de Vrije Universiteit Amsterdam.

Lees ook het dossier: Kapitaal voor actief burgerschap

Hoogleraar Filantropie Schuyt is dagvoorzitter van het praktijkcongres ‘Kapitaal voor actief burgerschap’. Het 6e Z+W praktijkcongres over succesvolle sponsoring en fondsenwerving  vindt plaats op donderdag 11 juni. Lees hier meer.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

6 REACTIES

  1. Prima pleidooi voor Filantropie. Ik ben wel benieuwd of het werken met fondsen ook onder de noemer filantropie valt. Theo schrijft zelf dat Fondsen erg betrokken zijn (wat ik als erg plezierig ervaar) maar dat betekent ook dat je verantwoording aflegt. Wat voor mij vanzelfsprekend is. Past dit binnen het idee van filantropie?
    Ik heb wel de vraag aan Theo hoe hij denkt over de projectencarrousel. Fondsen zien over het algemeen hun investeringen als incidenteel en geoormerkt geld. Structurele en duurzame financieringen zijn dan lastig. Terwijl daar wel onze grootste behoefte ligt.

  2. Lees alle reacties
  3. Eerdere reactie op dit artikel kan ik onderschrijven. Immers in het nieuwsblad van de VNG is een artikel verschenen dat ambtenaren het roer 180 graden om dienen te gooien betreffende regels, rappaortages e.d. dit aan o.a. welzijnswerk(ers) gevraagd wordt. Men is volledig door geslagen van weinig verantwoording afleggen (vind ik ook niet correct) naar heel veel verantwoording afleggen met gevolg teveel tijd moet hieraan besteed worden, niet direct kunnen inspelen , anticiperen op zich direct voordoende situaties, ontwikkelingen (de kracht van het welzijnswerk!) Dan is de bezuiniging niet nu van toepassing op het welzijnswerk, dit is al jarenlang aan de gang. Met gevolg steeds minder professionele werkers!! Trent is steeds meer vrijwillige inzet (prima) maar niet ter vervanging van een professional, dat kan toch niet de bedoeling zijn, echter het gebeurd en steeds meer. Hoe moet het welzijnswerk (zeker de kleine instellingen) dan zich ook nog buigen, inzetten om fondsen aan te boren of het bedrijfsleven? Als men nu al nauwelijks het hoofd boven water kan houden om toch iedere burger goed en naadloos aan de wensen, behoeften van de burger, burgers te willen bedienen (vraaggestuurd is het basisuitgangspunt en de kracht van het welzijsnwerk)

  4. Het roer moet inderdaad om. Wat ik meemaak in de gemeentelijke organisatie is dat onderzoek vele malen meer kost dan de voorzieningen zelf (Wmo, minimabeleid). Moet er € 50.000,00 meer bij het minimabeleid dan is dit een probleem. Gaat het om € 250.000,00 voor Berenschot, dan hoor je niemand daarover (ander potje!).

  5. Wellicht gaan we als samenleving zeer barre tijden tegemoet, waarbij ook de gesubsidieerde sociale voorzieningen fors onder druk komen te staan. Toch onderschrijf ik ook de argumenten van de vorige reactie. De regel en controlezucht is geldverslindend. Om bezuinigingen door te voeren worden acties door de politiek in touw gezet die zoveel geld kosten, waardoor beoogde bezuinigingen volledig teniet worden gedaan. Netto resultaat: geen bezuiniging vanwege een nog groter beheersapparaat en nog veel erger: geoormerkt gelden die weer niet de doelgroepen bereiken!
    Zolang dit nog aan de orde is (en natuurlijk ook het gegraai aan de top door ondernemers met een ambtenarenprofiel) is een beroep doen op fondsen in mijn optiek niet wezenlijk aan de orde.

  6. Er wordt erg veel geld uit gegeven, maar dat verwijnt in papierwerk. Papier werk moet in orde zijn. Anders geen geld. Uiteindelijk zijn papieren in orde, maar wat op papier staat komt niet overeen met wat er in werkelijkheid aan zorg/welzijn geleverd wordt.
    Er wordt naar papieren gekeken, niet naar wat er nu in praktijk plaats vindt.

  7. Ik vraag me wel af hoe het zich verder ontwikkeld voor de zorgvrager die nu al voorddurend met de billen bloot moet(letterlijk en figuurlijk) om de billen gewassen te krijgen en om 4 maal daag naar het toilet te mogen.
    ik zou zeggen met het roer om, begin maar eens de graai cultuur aan te pakken en de bureaucratie die steeds maar erger wordt, er is geld genoeg het wordt enkel verkeerd utgegeven!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.