Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra steun voor invoering strengere bijstand

Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) trekt bijna 5 miljoen euro uit om gemeenten en hun sociale diensten te helpen bij het doorvoeren van strengere regels voor de bijstand, sociale werkplaatsen en de Wajong voor jonggehandicapten.
Extra steun voor invoering strengere bijstand

Het kabinet wil meer mensen uit de uitkering en gehandicapten vaker ‘gewoon’ aan het werk in plaats van via sociale werkplaatsen. De Krom steunt onder meer het opzetten van zes regioteams met kennis van de lokale situatie, die kunnen meedenken bij het oplossen van knelpunten.

 
Per 2013
De staatssecretaris kondigde de steun donderdag in Den Haag aan tijdens het congres ‘Maximaal vermogen’ van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en brancheorganisatie van sociale diensten (Divosa). Het plan is per 1 januari 2013 de Wet werken naar vermogen (WWNV) in te voeren om meer werklozen aan de slag te krijgen. VNG en Divosa zijn hierover altijd zeer kritisch geweest, omdat ook flink wordt bezuinigd op re-integratiemiddelen. De Krom zei ,,heel enthousiast” te zijn dat ze nu toch al voorbereidingen treffen.

 
Gehandicapte werknemers
De VVD-bewindsman benadrukte dat bezuinigen nodig is om te voorkomen dat de overheidsschuld oploopt en wordt doorgeschoven naar volgende generaties. Bovendien is eerder ,,geld nooit het probleem geweest” voor sociale werkplaatsen, maar worden de gehandicapte werknemers in zijn ogen nog niet goed geholpen. Hij stelde dat de uitstroom naar de gewone arbeidsmarkt nu nog geen 5 procent is, terwijl de helft met begeleiding aan de slag moet kunnen buiten de beschutte werkplek.

 
Reïntegratiebudget
De Krom zei ervan overtuigd te zijn dat meer mensen met minder geld aan het werk te helpen zijn. Zo hekelde hij dat een kwart van het reïntegratiebudget door gemeenten wordt besteed aan gesubsidieerde banen. Het Rijk heeft de zogeheten Melkertbanen al jaren geleden afgeschaft, omdat mensen niet doorstromen naar een gewone baan. Ook wees de staatssecretaris erop dat al eerder is bezuinigd op het reïntegratiebudget. Toen steeg volgens hem de uitstroom naar werk.

 

 

Bron: ANP/ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.