Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra schooltijd voor achterstandsleerlingen

Basisscholen in 25 gemeenten spijkeren de komende jaren in extra schooltijd kinderen met een taal- of rekenachterstand bij. Het gaat om vijf projecten met zomerscholen en 23 initiatieven met verlengde schooldagen verspreid over het hele land. Dat maakt staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) maandag in Almere bekend op de eerste schooldag na de zomervakantie van de regio Noord-Nederland.
Extra schooltijd voor achterstandsleerlingen

Dijksma nodigde dit voorjaar scholen uit om voorstellen in te dienen voor de uitbreiding van de onderwijstijd voor achterstandsleerlingen. Voor het schooljaar 2009-2010 is 12 miljoen euro beschikbaar voor extra onderwijstijd en voor de daarop volgende drie jaar telkens 15 miljoen euro.

Effect
Voorwaarde voor het krijgen van subsdidie was dat minstens drie basisscholen samenwerken met gemeenten en scholen voor voortgezet onderwijs. De scholen die subsidie krijgen, werken bovendien meteen mee aan wetenschappelijk onderzoek naar het effect van de verlenging van de onderwijstijd op de leerprestaties.

Vogelaarwijk
De leerlingen van basisschool de Snippeling in Deventer krijgen iedere week vijf uur extra les. De schooldag duurt van 8 tot 4 uur. Het is een school in de Rivierenwijk, een Vogelaarwijk waar veel Turkse mensen wonen. De kinderen hebben daar vaak vier jaar taalachterstand, aldus de directeur van de school in de Volkskrant. Het lespakket wordt uitgebreid met meer kunst, cultuur, sport en spel. Ook krijgen de kinderen een schoollunch.

Verlengde schooldagen

In Vlissingen, Arnhem, Delft, Roosendaal en Almere worden zomerscholen opgericht. Verder vinden projecten met verlengde schooldagen plaats in Maastricht, Schiedam, Gouda, Enschede, Almere, Middelburg, Eindhoven, Amersfoort, Amsterdam, Deventer, Utrecht, Groningen, Almelo, Roermond, Rijswijk, Rotterdam, Hulst, Tilburg, Goes, Bergen op Zoom en Terneuzen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/Volkskrant/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.