Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Experiment wijkverpleging duurt nog een jaar

De experimenten met de tarieven in de wijkverpleging zullen komend jaar doorgaan. In 2016 startte een experiment met integraal financieren: de bekostiging van de wijkverpleging  wordt rond de zorg voor de cliënt georganiseerd. Het experiment zou eind 2019 aflopen, maar de NZa raadt nu aan deze nog een jaar te verlengen tot de nieuwe, definitieve tarieven er zijn.
Vijftigje met oude man
Foto: Picscout

Zorgaanbieders en zorgverzekeraars kregen vanaf 2016, bij wijze van experiment, de mogelijkheid om af te wijken van de reguliere bekostiging met uurtarieven in de wijkverpleging. Vrijwel alle zorgaanbieders en verzekeraars maken gebruik van het experiment. Ze beschouwen het als de nieuwe standaard. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt momenteel hoe een nieuw en definitief bekostigingssysteem eruit moet zien. Naast deze integrale tarieven bekijkt de NZa of het mogelijk is om op basis van cliëntkenmerken ‘casemix-groepen’ te maken, die voorspellen hoeveel zorg een cliënt in een periode van bijvoorbeeld een maand nodig heeft.

Experiment bekostiging

Eind februari verscheen een tussenevaluatie. In dit rapport raadt de NZa aan om door te gaan met de experimenten met integrale tarieven. De integrale uurtarieven, waarbij er geen onderscheid gemaakt wordt tussen persoonlijke verzorging en verpleging, lijken het populairst. Het zorgt weliswaar niet voor minder administratie, een van de doelen van het experiment, maar het geeft professionals meer ruimte voor maatwerk per cliënt. Sommige zorgverzekeraars en zorgaanbieders gebruiken de experimenteerruimte om maandtarieven te hanteren voor wijkverpleging. Dit komt minder voor, maar waar het gebeurt, is het wel doelmatig, stelt de NZa in haar rapportage. Het zorgt naast professionele ruimte en ruimte voor maatwerk, ook voor minder administratie. Het is bij maandtarieven wel lastiger om de kwaliteit van zorg te sturen, omdat er minder informatie is over de gedane diensten.

Administratieve lasten

De NZa vindt dat de zorgaanbieders sowieso meer moeten inzetten op kwaliteit en uitkomsten van zorg. Minister Hugo de Jonge is een voorstander van de uurtarieven voor wijkverpleging. Het is gemakkelijker uit te voeren in de wijkverpleegkundige praktijk en het levert volgens hem wel een afname van de administratieve lasten op. De Jonge in een Kamerbrief in december 2019: ‘Een vast maandtarief per cliënt lijkt alleen geschikt voor zorgaanbieders die nu een goede relatie hebben met hun zorgverzekeraar en die voldoende omvang hebben. Binnen het experiment is dit een kleine groep.’

Deadline

Over de nieuwe bekostiging wordt al ruim vijf jaar gediscussieerd. De deadline voor een nieuw systeem van bekostiging is meer dan eens verschoven. Deze zomer komt de NZa waarschijnlijk met een advies voor een definitieve bekostiging van de wijkverpleging, die eind dit jaar dan ook rond moet zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.