Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Eerstelijns coach moet jeugd- en gezinszorg versimpelen’

Het huidige jeugd- en gezinsbeleid is te veel gebaseerd op angst voor incidenten. Problemen worden vaak te zwaar ingeschat, waardoor de eerstelijnshulpverlening ondergesneeuwd raakt. Dat concludeert de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in een maandag gepresenteerd rapport.
'Eerstelijns coach moet jeugd- en gezinszorg versimpelen'

In het rapport ‘Ontzorgen en Normaliseren’ pleit de RMO voor een sterke eerstelijnszorg, waarbij alledaagse strubbelingen binnen een gezin niet onnodig worden geëtiketteerd als grootschalige zorgproblemen. Zo worden gezinnen niet afhankelijk van professionals en daalt de druk bij de jeugdhulpverlening. Het zorgaanbod is nu namelijk te zwaar en laat vaak te lang op zich wachten, concludeert de RMO. ‘Problemen horen bij het leven. Dat gezinnen en hun omgeving daar veelal zelf een weg in kunnen vinden, zijn we als politiek en samenleving haast vergeten.’

Hulpverlening
Steeds meer kinderen en gezinnen komen in de zware en dure specialistische hulpverlening terecht. Volgens de RMO komt dit onder meer doordat de eerstelijns functie in de jeugdzorg versnipperde en deels verdween, terwijl de gespecialiseerde hulpverlening steeds meer grip probeerde te krijgen op dagelijkse opvoedvragen.

Risico’s
Door de nabijheid van specialistische hulpverlening zijn gezinnen het verleerd om een beroep te doen op familie, vrienden, buren en andere ouders. Ook hebben leerkrachten en verpleegkundigen van consultatiebureaus meer aandacht voor risicosignalering gekregen. Dit gaat ten koste van laagdrempelige en op vertrouwen gebaseerde relaties met het gezin.

Problemen
Volgens het rapport kunnen nog te introduceren ‘eerstelijnsgezinscoaches’ helpen bij het oplossen van problemen binnen gezinnen. Hooggekwalificeerde professionals zouden dichtbij gezinnen moeten fungeren als vraagbaak, generalistisch zorgbieder en schakel tussen gezin, sociale omgeving en ‘vanzelfsprekende’ medeprofessionals als huisarts, onderwijzer, sportbegeleiders of verpleegkundigen van consultatiebureaus.

 

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.