Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Een op drie werknemers in zorg onzeker over baan’

35 Procent van de werknemers in de zorgsector is onzeker over hun baan. Dit blijkt uit de Zorgbarometer van Abvakabo FNV, zo laat de vakbond weten. Ruim 1100 werknemers uit verschillende zorgsectoren zijn ondervraagd.
‘Een op drie werknemers in zorg onzeker over baan’

Bijna alle ondervraagden verwachten dat de bezuinigingen van het kabinet negatieve effecten hebben op de kwaliteit van de zorg (93 procent) en op het werk (91 procent). Op de stelling ‘Ik ben bang dat de bezuinigingen mij persoonlijk zullen raken’ geeft 47 procent het antwoord ‘(helemaal) eens’.

Tekort
De Abvakabo FNV vindt de resultaten verontrustend. ‘Iedereen weet dat er over vijftien jaar gigantische tekorten in de zorg ontstaan, maar niemand lijkt daar nu al verantwoordelijkheid voor te nemen’, aldus Elise Merlijn, bestuurder zorg bij de vakbond. Dat er nu nog geen groot tekort op de arbeidsmarkt is, is te danken aan de inzet van de huidige werknemers, vindt de bestuurder.

Aantrekkelijk

De vakbond noemt het aantrekken van extra personeel en scholing van de huidige en nieuwe medewerkers noodzakelijk. Minister Schippers moet dan ook investeren in de werknemers. Dat zou het werken in de zorgsector aantrekkelijker maken. De vakbond wil betrokken worden bij de uitwerking van het convenant langdurige zorg, waarin afspraken zijn gemaakt over investeringen.

Overstap

Uit de barometer blijkt ook dat meer dan de helft van de werknemers in de zorg overweegt wel eens een overstap naar een andere sector (54 procent ten opzichte van 58 procent in 2010). Ruim drie op de vijf leden (63 procent) geven aan dat de hoge werkdruk een reden is om aan een overstap te denken. Maar liefst 69 procent van de medewerkers tot 35 jaar overweegt de zorg te verlaten. Hoe lager de leeftijd, hoe vaker aan een overstap wordt gedacht. Na bureaucratie zien zorgmedewerkers werkdruk, salaris en het gebrek aan doorgroei- en opleidingsmogelijkheden als meest negatieve aspecten.

Kwartaal

De Zorgbarometer is een kwartaalonderzoek binnen de zorgsector. Het onderzoek wordt afgenomen onder een zorgpanel van 1.500 werknemers in de verschillende zorgsectoren; ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg. Begin 2012 staat de duurzame inzetbaarheid van werknemers centraal in de Zorgbarometer.

Bron: Abvakabo FNV/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.